Барбара Буш, съпруга на бившия американски президент Джордж Х. У. Буш и майка на бившия президент Джордж У. Буш, почина вчера, съобщи в туитър говорителят на нейния съпруг Джим Макграт, цитиран от Франс прес.

"Барбара Буш почина във вторник, 17 април 2018 г., на 92 години", посочи Макграт, който обяви в неделя, че бившата първа дама е отказала за нея да бъдат полагани палиативни медицински грижи.

Барбара Пиърс е родена през юни 1925 г. в щата Ню Йорк. Тя се запознава с Джордж Х. У. Буш, когато е на 16 г., и се омъжва за него три години по-късно. Те имат шест деца, сред които Джордж У. Буш, президент на САЩ от 2001 до 2009 г. 

Барбара със сина си Джордж.

Нейният съпруг ръководи страната от 1989 до 1993 година. Като първа дама нейна кауза бе насърчаването на грамотността и на четенето на книги. Тя признаваше, че е по-заинтересувана да се грижи за дома, отколкото да помага на съпруга си да управлява страната, отбеляза Ройтерс.

Барбара с една от внучките си.

Напоследък Барбара е била приемана в болница няколко пъти.

"Тя е заобиколена от семейството си, което много обича. Признателна е за множеството послания, които получава, и особено за молитвите, отправяни за нея", се казваше в декларацията, публикувана в неделя, когато я приеха в болница. 

Джордж Буш-баща, 41-вият президент на САЩ, е на 93 години, а Джордж Буш-син, 43-тият президент на САЩ - на 71 г., посочва БТА.