Няма фирма и няма подкуп, вчерашният арест на кметицата на "Младост" Десислава Иванчева е инсценировка. Това обявиха нейните поддръжници от сдружение "За зелен Младост". Десетина души се събраха в подкрепа на арестуваната със 70 000 евро вчера Иванчева, преди пресконференцията.

Петър Кърджилов, пи ар на район "Младост", изтъкна, че общественото мнение в България е "пленено от една сериозна пропагандна машина - системата от кафяви, проворикиращи и клеветящи медии на депутата от ДПС Делян Пеевски."

Той обясни в детайли защо смятат случая за инсценировка:

"Причините, поради които мислим това, са няколко. Най-конкретната и красноречива е начинът на нейното задържане - в най-натоварен и пиков час в едно от най-натоварените кръстовища в София. Бяха задържани в продължение на часове, на бордюра, на улицата, поради което почти сигурно е, че ще бъде заведено дело в Европейския съд за правата на човека в Страсбург.

Самата тази показна акция.... Вие помните случая с арестуването на бившия военен министър. Помним го това и от други показни акции. В случая г-жа Иванчева е настъпила интересите на няколко големи, сериозни инвеститори, чиито инвестиции става въпрос за десетки и стотици милиони лева."

Кърджилов обаче не назова нито едно име, само добави, че в "Младост" имало "много инвеститори".

Той изтъкна и че автомобилът, с който Иванчева е задържана и където са намерени парите, е бил служебен, до него имали достъп и други хора в общината:

"В общината работят и хора, които не желаят тя да бъде кмет, които имат различна политическа ориентация, и това ни навежда на мисълта, че е твърде... Най-вероятно тази кутия с пари е поставена в колата преди да се тръгне от общината. Всеки автомобил може да бъде отворен."

Симпазинтка на Иванчева отбеляза, че по ръцете ѝ не са намерени следи от мастило, тоест Иванчева не е пипала парите. Кметицата нямала право да дава разрешение за строителство, това е работа на Столична община и главния архитект, изтъкнаха още хората й.

Кърджилов все пак допусна, че е възможно обвинението да е вярно. В такъв случай "За зелен Младост" ще оттеглят подкрепата и доверието си от нея. Той добави, че след пресконференцията отиват към Съдебната палата, където ще протестират заедно с още симпатизанти на кметицата заради "бруталното задържане" вчера.