Нито една държава не е отказала участие в срещата на върха формат 28+6 на 17 май в София. Форумът ще събере лидерите на 28-те страни-членки и шестте държави от Западните Балкани - Сърбия, Черна гора, Косово, Босна и Херцеговина, Македония и Албания.

Това каза външният министър Екатерина Захариева пред журналисти, която в сряда отговаря на депутатски въпроси във външната комисия в парламента, но при закрити врата. Пред народните избраници обаче Захариева е посочила, че въпросът е в това на какво ниво ще бъдат представителите на отделните държави, защото не всички държавни ръководители смятат да присъстват на форума, разказаха депутати след изслушването. Причината е участието на Косово и фактът, че независимостта й не е еднозначно призната, в т.ч. и от няколко страни-членки на Европейския съюз (ЕС). Затова към момента тече дебат в някои държави, като Словакия например, дали да не изпратят вицепремиер или министър.

Както Клуб Z писа, Испания (заради Каталуня) и Сърбия (заради Косово) дадоха заявка, че може и да не присъстват на срещата. Причината е участието на Косово, с чийто лидери не желаят да седнат на една маса. Косово не е призната като държава от членките на ЕС Румъния, Гърция, Кипър и Словакия. Затова и в международните медии се появиха спекулации, че обмислят да бойкотират срещата на върха. Очаквано обаче испанският премиер Мариано Рахой ще дойде, но за формата 28 (страните от ЕС) на 16 май. Става въпрос за неформална вечеря по покана на Европейския съвет. На нея акцентът ще е дигиталната икономика и дигиталният дневен ред на Европа.

Срещата е предвидена в два панела - 28-те държави-членки на Съюза и 28+6, т.е. ЕС плюс Албания, Босна и Херцеговина, Сърбия, Черна гора, Македония и Косово. Неин домакин е премиерът Бойко Борисов, но формалният такъв е председателят на Европейския съвет Доналд Туск и поканите за срещата идват от негово име. Той ще представлява ЕС заедно с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. 

Участието на Косово в подобен вид формати винаги се споменава в "бележка под линия" като се посочва, че това участие не определя развитие на статута й (Названието "Косово" не засяга позициите по отношение на статута и е съобразено с Резолюция 1244(1999) на Съвета за сигурност на ООН и становището на Международния съд относно обявяването на независимост от страна на Косово). 

С присъщата й ведрост, Захариева подчерта, че Сърбия никога не е заявявала, че няма да присъства и че "подготовката върви и това ще е една много успешна среща".

"От голям интерес на Сърбия е да дойде", посочи още Захариева.

Захариева не била чула слуха, че балканските държави се готвят да излязат със собствена декларация в София, с която да поискат по-твърд ангажимент за бъдещо присъединяване. Такъв вече получиха Македония и Албания, за които преди ден Европейската комисия препоръча да започнат преговори за членство в Общността.

Според неофициална информация кандидат-членките не са съгласни темите да се фокусират само около свързаността в региона – инфраструктурна, цифрова и пр. Искат финалната декларация да е от името на 28-те плюс 6-те, защото в противен случай биха били като "притурка към събитието". В същото време обаче някои страни не желаят да парафират декларация заедно с косовския президент Хашим Тачи. Самата Захариева смята, че най-удачният вариант за финалния документ е да бъде от името на 28-те.

Преди дни и ресорният за председателството министър Лиляна Павлова призна, че има проблем със срещата на върха

Една от главните цели на България е на срещата "ЕС-Западни Балкани" да се постигне политическо съгласие и да се приеме Декларация от София. С нея лидерите трябва да постигнат съгласие за това, че интеграцията на Западните Балкани минава през свързаността в региона – транспортна, дигитална, енергийна, образователна и културна, посочи Павлова

"Даваме си ясна сметка, че не можем да даваме фалшиви обещания на тези държави за бързо присъединяване, но трябва да им дадем перспектива и ясни послания и подкрепа за пътя напред и това може да стане именно чрез посланието за свързаност и сигурност, мир и стабилност в региона", каза министърът на европредседателството.