Десетки демонстранти са арестувани днес в Ереван заради бурните протести срещу бившия президент на Армения Серж Саркисян, станал премиер със специални подсилени пълномощия, предаде Франс прес. 

Тази сутрин стотици демонстранти се опитаха да блокират входа на правителствена сграда в центъра на арменската столица, с което предизвикаха намесата на полицейски сили за борба с безредици и те арестуваха десетки участници в акцията.

Според опозиционера Давид Санасарян, цитиран от ТАСС, "цивилни младежи" пребили в центъра на Ереван журналиста Тирайр Мурадян от в. "Айкакан жаманак" ("Арменско време"), след което затичали към офиса на управляващата Републиканска партия на Армения. 

Днес е седмият ден от протестите срещу оставането във властта на Саркисян, който стана президент през 2008 г. и се върна като премиер благодарение на оспорвана конституционна реформа, посочва АФП. Тази сутрин в сградата - обект на опозиционната акция, се очаква първото заседание на новия кабинет, добавя ТАСС.

Полицията разчисти пътя към сградата и служителите от министерства и ведомства отиват на работа. Митингуващите опозиционери викат по тях:

"Позор, позор!".
 

Водачът на опозиционните протести - депутатът от арменския парламент Никол Пашинян, отново се е върнал с група свои привърженици близо до правителствената сграда, отцепена от кордон полицаи с каски и щитове.

"Стачка, стачка!" - скандират демонстрантите. Пашинян призова митингуващите да не ходят на работа и да продължат протестите. 

След опита да блокират министерски сгради в Ереван 200-300 участници в опозиционния протест, водени от Пашинян, започнаха шествие из града, за да съберат привърженици, които да участват в митинг, насрочен за довечера, допълва ТАСС.

А снощи най-малко 16 000 души се събраха в арменската столица Ереван на поредния протест срещу бившия президент Серж Саркисян. 

"Нашата "Кадифена революция" се разпространява", заяви опозиционният лидер Никол Пашинян пред събралите се на централния Площад на републиката. Известните светещи фонтани на Ереван останаха изключени за втора поредна вечер."

Протестиращите разгърнаха 30-метрово знаме на площада. Някои от тях скандираха "Армения без Серж" и биеха барабани.

Организаторите призоваха за национална кампания на гражданско неподчинение.

В арменската столица 40 000 души излязоха вчера на протест срещу премиера, след като парламентът потвърди встъпването му в длъжност.

Няколко десетки демонстранти бяха задържани, докато се опитваха да блокират една от главните пътни артерии в Ереван. Протестиращите се събраха още рано сутринта около резиденцията на Серж Саркисян, преди да се насочат към голям площад в центъра на столицата, каза кореспондент на АФП.

Към 16 часа задържаните от различни полицейски участъци бяха 84 души. Тридесет от тях са извършили административни нарушения, съставен им е протокол и те вече са освободени. Останалите 54 души са заподозрени в престъпления и случаят им е предаден на следствените органи, каза говорител на вътрешното министерство.

Москва се надява ситуацията в Армения да се развива в рамките на закона, заяви пред журналисти руският президентски говорител Дмитрий Песков. Наблюдаваме случващото се в Ереван, добави той.

От 13 април радикалната опозиция организира големи протести срещу кандидатурата на експрезидента Серж Саркисян за премиерския пост. Въпреки демонстрациите вчера парламентът го избра за министър-председател, а водачът на опозицията - депутатът Никол Пашинян - заяви, че започва "Кадифена революция".