Северна Корея вече няма нужда от ядрени и ракетни опити, обяви днес държавният ръководител Ким Чен Ун, цитиран от световните агенции.

Севернокорейският лидер заяви, че считано от днес, страната му ще затвори своя полигон за ядрени изпитания, ще спре да прави такива тестове и ще прекрати изстрелванията на междуконтинентални балистични ракети. Решението е било взето на заседание на Централния комитет на управляващата Корейска трудова партия вчера.

Ким аргументира този драматичен обрат с факта, че Северна Корея вече е проверила оперативността на ядрените си оръжия. Затова нямаме нужда от нови ядрени и ракетни опити и полигонът в северната част на страната изпълни своята мисия, каза той.

Това изявление бе разпространено от севернокорейската държавна информационна агенция КЦТА и препредадено от южнокорейската Йонхап. 

"Ние никога няма да използваме ядрено оръжие, ако против нашата страна няма ядрена заплаха или провокация", дава да се разбере Северна Корея. Тя ще съсредоточи "всичките си усилия върху създаването на силна социалистическа икономика и мобилизирането на човешките и материалните ресурси на страната с цел рязко повишаване на жизнения стандарт на (населението)".

Северна Корея обещава да не предава ядрено оръжие и технологии на други държави. КНДР ще се присъедини към глобалния процес на ядрено разоръжаване.

Северна Корея, в съответствие със своята нова стратегия за развитие на социалистическа икономика, възнамерява да активизира диалога с международната общност за защита на мира на Корейския полуостров и на цялата планета, се казва още в изявлението.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп приветства изявлението на севернокорейския лидер Ким Чен Ун и и обяви, че очаква с нетърпение да се срещне с него, предадоха световните агенции.

"Северна Корея се съгласи да прекрати всички Ядрени Опити и да затвори важен обект за (ядрени) опити. Това е много добра новина за Северна Корея и за Света - голям напредък! Очаквам с нетърпение нашата Среща на върха", написа Тръмп в Туитър.

Решението на Пхенян дойде на фона на засилената дипломатическа активност около Северна Корея. 

Миналия месец Ким направи направи първата си официална визита, откакто дойде на власт през 2011 г. - в Китай, където бе приет от президента Си Цзинпин. На 27 април Ким ще се срещне с южнокорейския президент Мун Дже Ин, преди историческа среща с президента на САЩ Доналд Тръмп, датата и мястото за която все още не са определени, но принципно е решено тя да се състои в началото на юни.

По-рано тази седмица стана ясно, че в началото на месеца директорът на ЦРУ Майк Помпео, номиниран от Тръмп за държавен секретар, е посетил тайно Пхенян и се е срещнал със севернокорейския лидер.

Дипломатическата активност бе предшествана от период на изостряне на напрежението и войнствена реторика. Северна Корея обяви, че е изпробвала успешно водородна бомба през септември, а през ноември - че е разработила нова балистична ракета, в чийто обсег е цялата територия на САЩ. На този фон Тръмп и затворената комунистическа страна си отправиха заплашителни послания. Напрежението спадна чувствително, след като Ким възприе по-спокоен и помирителен тон в новогодишното си послание и подобри отношенията на Севера с Юга.

Южна Корея приветства решението на Севера да затвори ядрения си полигон и да прекрати всички опити с ракети, предаде Ройтерс, като цитира изявление на канцеларията на президента Мун.

Това е "значителен напредък" към превръщането на Корейския полуостров в зона, свободна от ядрени оръжия, пише в комюникето.

Решението "също така ще допринесе за създаване на една много положителна обстановка за успеха на предстоящите срещи на върха (между Северна и Южна Корея, както и между Северна и САЩ)", каза канцеларията на южнокорейския президент, предаде БТА.