Жители на столичните квартали Горубляне и Панчарево, подкрепени от Симеоново и Драгалевци, излязоха на пореден протест срещу изграждането на парк „Изток” в район "Младост", предаде бТВ.

Те казаха пред медията, че имат данни за искани други подкупи от арестуваната кметица Десислава Иванчева, но не разкриха повече подробности.

Според хората паркът ще бъде изграден върху частни имоти, за които трябва да се изплатят около 1 млрд. лв. в обезщетения.

Протестиращите твърдят, че на 200 метра от техните имоти има такива с общинска и държавна собственост, които могат да се използват за изграждането на парк.

Протестите на горублянци са традиционни - такива имаше и през януари - конкретно срещу парк "Изток", както и през миналата година по други поводи. Тогава се стигна дори до блокиране на кръстовището на Околовръстното и Самоковско шосе. А появяването на Иванчева на единия от тях - бе посрещнато с освиркване.

Собственици на терени, върху които се планира да се изгради бъдещият Източен парк, граничещ с "Младост", "Дружба" и "Горубляне", са на мнение, че този парк няма да се реализира в близко бъдеще и зад идеята се крият други планове. Според протестиращите около 500 фамилии са засегнати от проекта, който предвижда зелени площи върху 1250 декара.