Децата със сигурност мечтаят за смартфон, с който да лудуват, но такъв още няма. Затова децата си лудуват със стандартните. Хитри колумбийци обаче изобретиха нещо наистина интересно - музикалния инструмент лудофон (ludofono), за да могат подрастващите да се приобщават към музиката не само посредством айподи и торенти.

Лудофонът представлява причудлива комбинация: в едно елегантно тяло са събрани струнни, духови и ударни инструменти. Според замисъла на изобретателите, играейки с лудофона, децата могат да решат за себе си кой тип инструменти им харесват най-много. А гамата от духови и струнни инструменти е построена така, че малките могат лесно да се учат на музика. Всяка нота е обозначена с различен цвят и по време на разучаване на нова композиция преподавателят просто нарежда на дъската цветни лепенки, по които учениците да свирят на своя лудофон.

Идеята за проекта се родила в главата на Давид Ернандес Саласар - студент от факултета по промишлен дизайн в колумбийския университет "Хорхе Тадео Лосано". Ернандес започнал да се интересува от системата за музикално обучение в Колумбия и се запознал с директора по образователните програми на Филхармонията на Богота. Двамата сънародници на Шакира създали проект под название "Инструмент за музикален прогрес", който впоследствие станал лудофон.

Така се свири на лудофон - съответно на духов, струнен и ударен инструмент.

Инструментът вече неудържимо привлича общественото внимание, а най-голямото му признание до момента е престижната награда "Иновацията на Америка" в категорията "Дизайн" преди по-малко от месец.