Арменският премиер Серж Саркисян разговаря днес с водача на протестите в страната Никол Пашинян, но срещата се провали - министър-председателят скоро се оттегли, като обвини събеседника си в шантаж, съобщи Франс прес, цитирана от БТА

"Дошъл съм да обсъдим вашата оставка", каза Пашинян на премиера пред телевизионните камери.

"Това не е диалог, това е шантаж", заяви Саркисян и напусна залата в големия еревански хотел "Мариот", където бе насрочена срещата. 

Преди това двамата си размениха остри реплики. 

"Не може да шантажирате държавата", заяви премиерът.

"Мога само да ви посъветвам да се върнете в рамките на закона, иначе ще носите отговорността за възможните последици", добави Саркисян. 

"Вие не разбирате ситуацията в Армения, властта е вече в ръцете на народа", заяви Пашинян.

Премиерът отговори, че "една партия, събрала едва 8 на сто от вота на (парламентарните) избори, не може да говори от името на народа".

От десет дни насам в Ереван продължават протести, обявени от депутата и лидер на опозицията Никол Пашинян. Вчера десетки хиляди души се събраха отново на централния Площад на републиката. 
Протестиращите обвиняват 63-годишния Серж Саркисян, приключил втория си мандат като държавен глава, че е накарал депутатите да го изберат за министър-председател, за да остане на власт след неотдавнашната промяна в конституцията, с която Армения се превърна от президентска в парламентарна република. Упрекват го също, че не е намалил бедността и корупцията в страната, докато националната икономика остава в ръцете на олигарси, отбелязва АФП.

Четирийсет и двегодишният депутат Никол Пашинян, оглавил протестите, е бивш журналист и отдавнашен опозиционер, лежал кратко време в затвора след участие в протестни акции срещу  Серж Саркисян през 2008 г., при които загинаха 10 души

Малко по-късно се разбра, че в Ереван са избухнали сблъсъци между полиция и антиправителствени демонстранти и Пашинян е арестуван. Полицията обаче опроверга информацията за ареста на Пашинян и двама негови колеги. Органите на реда уточниха, че те само са изведени "за да се прекрати незаконното събиране на активисти".