Двадесет и пет годишен от агитката на "Левски", без криминални прояви, е задържан за раняването на двама полицаи на мача с ЦСКА-София. Това казаха на пресконференция днес градският прокурор на София Емилия Русинова и директорът на СДВР Ивайло Иванов, съобщи БТА. Според бТВ името на задържания е Йордан Исаев.

Обвиняемият е задържан за 72 часа. Мярката изтича в понеделник. Тогава наблюдаващият прокурор ще внесе в Софийския градски съд искане за постоянно задържане под стража, каза Русинова. Извършителят е обвинен за нанасяне на тежка телесна повреда на повече от един служител на МВР и за хулиганство. Предвиденото наказание е от пет до петнайсет години лишаване от свобода, допълни тя.

В СДВР са разпитани 64 свидетели, които са футболни запалянковци и близки на обвиняемия. Веднага след мача са задържани 40 фенове, съобщи Иванов. Той каза, че самоличността на обвиняемия е установена още в петък следобед, макар че се е опитвал да се укрие. Имал намерение да се предаде идната седмица, но вчера дошъл с адвокат в СДВР и направил пълни самопризнания. 

За да няма подобни инциденти, една от основните мерки е идентификация на самоличността на влизащите в стадионите и на местата, на които ще седят, каза Ивайло Иванов в отговор на въпрос. Неговият заместник Антон Златанов припомни, че европейска мярка е забраната за посещение на мачове на тези, които се опитват да влизат на стадиона с пиротехнически средства или алкохол. У нас процедурата е сложна, нужни са нормативни промени, каза той. 

Европейската практика е, че полицията е подкрепяща на мачовете, а проверките се извършват от охранители, наети от организаторите. Полицията охранява района наоколо и задържа нарушители.

В отговор на въпрос дали е спасено окото на ранената служителка на жандармерията Гергана Зашева, директорът на СДВР Ивайло Иванов каза, че предстои още една операция, а по думите на лекарите след три до шест месеца ще се установи точно състоянието на зрението й.