Зависима съдебна система, корупция на всички нива, тежки условия в затворите, лошо отношение към малцинствата. Това са част от изводите за България в годишния доклад на Държавния департамент на САЩ за спазването на човешките права. В доклада се говори и за ниското ниво на свободата на словото у нас.

В доклада се изтъква, че етническите турси имат 8% от мандатите в парламента. В него обаче липсва ромската общност. В доклада се отбелязва, че турците, ромите и помаците имат свои представител в местната власт. Критикува се забраната за използване на езици, различни от българския, по време на предизборна кампания. Изтъква се, че ромските деца често посещават училища, които на практика са сегрегирани и получават лошо образование.

Според Държавния департамент в България служители във всички сфери на управлението са засичани в корупционни практики, които са безнаказани - подкупи, конфликт на интереси, злоупотреби, нарушения на обществени поръчки, търговия с влияние.

Според документа като цяло свободата на изразяване и на пресата като цяло се спазва от страна на правителството, но съществуват проблеми, свързани с корпоративен и политически натиск върху медиите, непрозрачна концентрация на медийна собственост и дистрибуция, както и непряка правителствена подкрепа за отделни медии чрез публичен ресурс.