Френският президент Еманюел Макрон ще се срещне днес в САЩ със своя колега Доналд Тръмп, когото се надява да убеди по множество спорни въпроси начело с Иран, без изобщо да е сигурно, че ще бъде чут, предаде Франс прес.

Макрон е първият чуждестранен лидер, когото Тръмп ще приеме с всички почести на държавно посещение. Двамата ще имат частна вечеря в историческата резиденция на Джордж Вашингтон Маунт Върнън, последвана от церемония в градината на Белия дом и вечерен прием в неговите салони.

Въпреки че са толкова различни един от друг, всеки от двамата лидери обича да припомня общото помежду им - че са спечелили изборна победа, каквато за мнозина дотогава е изглеждала немислима.

Макрон се хвали, че между него и американския президент има "много лична връзка" и "добро равнище на доверие и уважение", а тази седмица обясни пред сп. "Ванити феър", че цени "доста директните" разговори с Тръмп.

Двамата ръководители обаче имат диаметрално противоположни позиции по редица въпроси - от климата през свободната търговия до Иран. И макар да се въодушеви от парада за 14 юли на "Шан-з-Елизе" в Париж дотолкова, че да поиска да организира подобен във Вашингтон, досега Тръмп на практика не е отстъпил от нито едно от вижданията си.

Макрон и Тръмп на парада в Париж през миналата година.

За френския държавен глава, който в сряда ще говори пред Конгреса на английски, е важно какво ще постигне в тридневната си визита освен напомняне за "уникалния статут на Франция, най-близкия съюзник на Америка".

Очаква се в разговорите да доминира въпросът за споразумението за иранската ядрена програма преди очакваното след три седмици решение на Тръмп за бъдещето на сделката. В предизборната кампания той обеща "да скъса" споразумението - плод на дългогодишни преговори, чиято цел бе да се попречи на Иран да се сдобие с ядрена бомба.

Голям поддръжник на запазването на споразумението, френското президентство се изказа "крайно предпазливо" за шансовете си за убеждаване, тъй като "признаците не са окуражаващи".

Друга гореща тема - източник на напрежение - е, че на 1 май изтича срокът, в който страните от Европейския съюз са освободени от митата върху стоманата и алуминия. Френският президент призова американския си колега да не ги налага.

"Надявам се, че Доналд Тръмп ще реши да освободи ЕС", заяви днес Макрон в интервю за "Фокс нюз". "Със съюзници не се води война", допълни френският държавен глава, повтаряйки изявлението, направено тази седмица, на неговия министър на икономиката Брюно льо Мер.

На 8 март Тръмп обяви мита за вноса на стомана и алуминий в САЩ, които влязоха в сила на 23 март. Вашингтон обаче освободи от новия режим Канада и Мексико, които са двата основни доставчици на стомана и алуминий за американския пазар. Постоянният търговски представител на САЩ Робърт Лайтхайзър посочи пред Конгреса, че временно ще бъдат отложени митата срещу още няколко страни, с които се водят консултации. По думите му това са членките на ЕС, Австралия, Аржентина, Бразилия и Южна Корея.

"Той (Тръмп - бел. ред.) каза, че изключенията ще продължат до 1 май. Да видим какво ще реши на 1 май. Само питам: кои са приоритетите ни?", коментира Макрон.

И допълни:

"Ако се води война срещу всички, търговска война срещу Китай, търговска война срещу Европа, войната срещу Сирия, войната срещу Иран, ами това не може да работи. Ние сме съюзници."

Колкото до парижкото споразумение от 2015 г. за климата, Макрон се надяваше още през тази есен да привлече Тръмп обратно в него, но засега въпросът изглежда остава на втори план, пише БТА.