Депутатите и от управляващата коалиция на ГЕРБ и "Обединени патриоти", и от опозицията в лицето на БСП и ДПС провалиха избора на нов зам.-председател на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС), която сами стартираха през март. Нито един народен представител и парламентарна група не спазиха срока, в който да подадат кандидатура за поста на отстранения член на бюрото Георги Гатев. 

По закон Народното събрание трябва да попълни членския състав на органа, който контролира законността на използване на СРС от специалните служби, в срок от 1 месец след предсрочното отстраняване на кадър от органа, който се състои от петима души. 

От ГЕРБ обясниха, че не са имали достатъчно време да подготвят номинация за мястото на Гатев. От "Обединени партиоти" заявяваха, че нямат фаворит за поста и при старта на процедурата по избор. Конкретните мотиви на БСП и ДПС не са ясни, но според депутати било ясно, че трудно може да се прокара през Народното събрание кадър на опозицията, който да заеме поста.

До ситуацията Бюрото за контрол на СРС да е с човек по-малко се стигна, след като от ДАНС, по сигнал на прокуратурата, поискаха и получиха отнемане на достъпа до класифицирана информация на Гатев. Това е достатъчно основание той да бъде отстранен от бюрото, защото без този допуск няма как да изпълнява служебните си задължения. 

Твърденията на прокуратурата са, че Гатев се бил срещал с подсъдими и обвиняеми да ги съветва как да подадат документи в Бюрото за проверка дали срещу тях е имало незаконосъобразно използване на СРС. Това според наличната информация е и официалният мотив за отнетия допуск. Цялата сага доведе до сериозен сблъсък между председателя на Бюрото Бойко Рашков и главния прокурор Сотир Цацаров.

Първият в серия медийни изяви настоя, че СРС се използват неправомерно и с цел репресия срещу определени лица, в това число политици и магистрати, а прокуратурата органичава умишлено контрола. Вторият му отговори, че всъщност Бюрото искало да чете СРС, което не било част от контрола по прилагането им. 

Самият Гатев вече заяви, че следващата стъпка е да потърси правата си в Съда по правата на човека в Страсбург. 

Преди седмица пред "Капитал" Бойко Рашков заяви, че в момента Бюрото за контрол на СРС практически не работи. Членове на органа не идвали редовно на работа, без мотиви отказвали да приемат документи и анализи, свързани с работата на институцията, заяви председателят на органа в интервю за медията. 

Мандатът на настоящия състав на Бюрото изтича догодина. Депутати от ГЕРБ не крият нетърпението си това време да мине, за да сменят Рашков начело. 

Провалът на процедурата за избор на наследник на Георги Гатев заради отказа на народните представители да внесат номинации означава, че процедурата трябва да бъде стартирана наново. Поне в частта й за нов срок за подаване на кандидатури. 

Контролът върху използването на СРС е ключов за контрола върху законосъобразността на работата на службите, а право да искат подслушване, проследяване и т.н. вече имат и служителите на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество - или прословутия мегаорган "Антикорупция". Последните доклади на Бюрото са пълни с данни за нарушения при използването на специални методи за разследване.