"Лош късмет" и за разследващи, и за заподозрени - така шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев нарече пред бТВ начина, по който бяха арестувани кметицата на "Младост" Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова - в центъра на града, седейки с белезници на кръстовище в продължение на близо 10 часа. 

"Това е лош късмет за нас, разследващите - и ние имаме семейства, не искаме пред цяла България да извършваме това, това е стрес. Не сме виновни, че госпожата, заместникът й, посредникът, решиха да се срещат в центъра на София, да извикат изнудваното лице, да разхвърлят парите в едно кафене... Така са преценили - така са направили. Действахме според закона и използвахме първата възможност, за да ги спрем", декларира Гешев и похвали колегите си за добре свършената работа.

След което даде дефиниция кое според него е унизително - за разлика от ареста на Иванчева:

"Не смятам, че беше унизително. Унизително е да изнудваш инвеститори, да те няма на работното ти място в приемния ти ден, да очакваш някой да те почерпи. Унизително е тези пари да не влизат в ремонти, в пенсии."

Не стана ясно за кои пари става дума в изказването на Гешев - за тези от подкупа, в който е обвинена Иванчева ли, или за други. Защото парите по делото са на инвеститора Александър Ваклин, който е подал сигнала срещу кметицата и който е теглил кредит, за да ги осигури за белязване на разследващите - по признанията на самия бизнесмен и на прокуратурата.

Прокурор Гешев отново се позова на закона, който задължава разследващите да направят претърсването и изземването на място в присъствието на лицето, което е обискирано, което наложило и многочасовото седене на кръстовището в центъра на София. Прокурорът добави: "Законите не се приемат от полиците."

От думите му обаче стана ясно, че не харесва друг законов текст - а именно, че и подбудителството към подкуп е престъпление по действащия Наказателен кодекс. На въпрос дали няма и такъв сюжет в случая, прокурор Гешев обяви, че според него това е „остарял за мен институт, който пречи на борбата с корупцията”:

„Ние оправдаваме някой, който насила е взел – тогава е въпросът: Защо взе?”, заяви Гешев и  допълни, че в случая няма как да има провокация от изнудвано лице.

Твърдението на адвокати на обвиняемите, че само кутрето на Иванчева "светнало" с веществото, с което са били белязани парите, прокурорът нарече невярно и добави: "На много места светнаха ръцете - светеха пръстите, тялото, лицето, светеха отделни части в колата, където е седяла - кормилото, сенникът и други места."

"Обвиняемите могат да говорят всичко, включително лъжи, и не носят наказателна отговорност за това, а работата на адвокатите им е да ги подкрепят", каза още началникът на спецпрокуратурата пред бТВ.

Гешев отрече и друго твърдение на адвокатите - че парите за подкупа са били върнати на инвеститора. По думите му парите на Александър Ваклин сега са блокирани като веществено доказателство по делото.

„Този човек, освен че страда от административния произвол и обикаля всички медии, за да се защити и да защити държавата, вместо държавата да го защити, се налага да търпи и други неблагоприятни последствия. Аз съм сигурен, че ще има и други неблагоприятни  последствия”, коментира Гешев, но не каза какво има предвид.

Прокурорът няколко пъти отбеляза, че дава може би прекалена публичност на факти от досъдебното производство, но, в същото време заяви и нещо „неофициално” отново срещу действията на общината в „Младост”:

„Има голям инвеститор клас А, неофициално от тази фирма излизаха сигнали, че се процедира по този начин (с корупционен натиск – б.р.). В един момент собственикът, който е чужденец, е преценил, че няма да се сигнализира на правоохранителните органи.”

През миналата седмица съдът остави в ареста Иванчева и обвинените с нея зам.-кметица Биляна Петрова и "посредника" при подкуп - бившия кмет на "Младост" Петко Дюлгеров. Обжалването на мерките за неотклонение е насрочено за 26 април.