През 2016 г. домакинствата в ЕС са похарчили над 90 млрд. евро, или 1,1% от цялата им консумация, за книги, вестници и списания. Това представлява 0,6 на сто от БВП на ЕС, или на всеки гражданин на Европейския съюз се падат по 200 похарчени евро. Годишно домакинствата дават двойно повече пари за книги, вестници и списания, отколкото за ваканциите си. Въпреки това в ЕС се харчат все по-малко пари за четива. През 1995 г. 1,8 на сто от всички разходи на домакинствата в ЕС са били за това перо. Оттогава процентът непрекъснато намалява.

Това сочат данните на Евростат, които статистическата служба на ЕС напомни на 23 април, Световния ден на книгите и четенето. 

На-малко пари домакинствата отделят за книги, вестници и списания в България и Гърция, на другия полюс е Словакия.

Домакинствата в Словакия отделят 2,1 на сто от парите, които харчат, за четива. Следват германците - 1,6%, и поляците с 1,4%.

На другия край на скалата са България и Гърция - с 0,6%, Чехия, Испания и Малта - с 0,7%.

Най-много "книжни червеи" има във Финландия и Полша

Във Финландия 16,8 на сто от населението чете книги като част от изкарването на времето. Друга скандинавска държава, но извън ЕС, е още по-привързана към книгите. В Норвегия редовните читатели са над 18 на сто.

Следват поляците -16,4%, естонците - 15%, гърците и хората от Люксембург с по 11,9%.

На другия полюс са Франция с 2,6%, Румъния - 6,2%, Австрия - 7,2%, Белгия - 7,9%.  

Европейците отделят между 2 и 13 минути за четене на книги

Според проучване, проведено в 15 държави между 2008 и 2015 г., средното време, прекарано в четене на книги, варира от 2 минути дневно във Франция, 5 минути в Италия, Австрия и Румъния до 10 и повече минути в Естония, Финландия, Полша и Унгария. В изследването са били включени хората на възраст от 20 до 74 години. България не е участвала в него.

 

Във всички страни делът на жените, които четат книги, е по-висок. Мъжете, които четат, обаче се задържат по-дълго над книгите.