Автобусите за превоз на пътници у нас, които не са снабдени с предпазни колани на всяка седалка, са около 5000. Това съобщи зам.-министърът на транспорта Ангел попов след дискусия, посветена на новите мерки за борба с инцидентите по пътя.

Според статистиката на КАТ към началото на месец април тази година регистрираните автобуси в страната са малко над 20 100. Каква част от тях се ползван за междуградски превози и биха били засегнати, ако се въведе законово изискване за всеки пътник да има колан не е ясно.

В момента законът повелява, че ползването на предпазен колан от всеки в автобуса е задължително, но само в случай, че превозното средство е снабдено с такива. Темата стана актуална отново след последния инцидент на магистрала "Тракия" от 13 април, в който междуградски автобус се обърна, имаше и 6 жертви, и 20 ранени. Хората са били без предпазни колани.

По думите на зам.-министър Попов предложението в закона би било въвеждане на задължение всеки автобус, който превозва пътници извън населено място на разстояние над 30 км, да е снабден с персонален колан за всеки пасажер. Предстои да се уточни при колко от автобусите на територията на страната, с които се извършват подобни превози, за монтирането на колани няма техническа възможност.  Според зам.-министъра обаче дори да бъде въведено въпросното задължение, това няма да удари сериозно превозваческия бранш. 

Днес се проведе и дискусия по предложените от МВР законопроекти, които да заменят действащия и кърпен десетки пъти Закон за движение по пътищата. Става дума за пакет от три нови законопроекта -  за движение по пътищата, за пътните превозни средства и за водачите на пътни превозни средства. Текстовете за обществено обсъждане са публикувани в сайта на МВР, а до 4 май се приемат предложения за промени в писмена форма на електронен адрес pravna@mvr.bg.

Целта на новите закони е една - да се намали броят на жертвите, защото с 98 загинали на 1 млн. жители само Румъния се представя по-зле от България в европейската статистика. Това съобщи вътрешният министър Валентин Радев. По думите муизискването на ЕС е до 2020 година броят на жертвите да се стопи наполовина.

Тъй като по време на дискусията законопроектите отнесоха множество критики, от МВР съобщиха, че дискусиите продължават.