Американският президент Доналд Тръмп, френският му колега Еманюел Макрон и техните съпруги вечеряха снощи в резиденцията на първия американски президент Джордж Вашингтон, предаде Асошиейтед прес. Макрон е на тридневно официално държавно посещение в САЩ - първо по рода си на чужд гост, откакто Доналд Тръмп е на власт.

Доналд, Еманюел, Мелания и Брижит пристигат за вечерята.

Тръмп и съпругата му Мелания и Макрон и неговата съпруга Брижит разгледаха историческата резиденция "Маунт Върнън", която се намира на река Потомак във Вирджиния, заедно със семейство Тръмп.

Преди това в Белия дом Еманюел Макрон разговаря за кратко с Доналд Тръмп и двамата засадиха дръвче на южната поляна на резиденцията на американския президент. Това е шеста среща между тях. Двамата заявяват, че имат "специални отношения" помежду си. Те са разговаряли по телефона над 20 пъти по важни световни проблеми.

Веднага щом пристигна във Вашингтон, френският президент Еманюел Макрон предприе кратка непредвидена разходка пеша заедно с Брижит, за да посети паметника на Ейбрахам Линкълн, предаде Франс прес.

Френският държавен глава се възползва от разходката, за да размени няколко думи с минувачи и да си направи няколко селфита. Хванал за ръка съпругата си Брижит, Макрон изкачи стъпалата на паметника на първия президент на САЩ, емблематичен за федералната столица.

На моравата в Белия дом.

По-късно днес Макрон отново ще пристигне в Белия дом, където ще бъде посрещнат с военна церемония, ще разговаря с Тръмп в Овалния кабинет и двамата ще дадат съвместна пресконференция.

Преди да отпътува за САЩ, Еманюел Макрон разговаря по телефона с Владимир Путин.

Двамата изразиха в разговора единодушие, че ядреното споразумение с Иран трябва да се запази, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на Кремъл. Те посочили, че изпълнението на Съвместния всеобхватен план за действие по иранската ядрена програма трябва да продължи, тъй като е важен фактор за гарантиране на международната сигурност, посочи пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС.

Путин и Макрон са обсъдили ситуацията в Сирия след ракетните удари на САЩ и съюзниците им. Руската страна е подчертала, че акцията е усложнила допълнително процеса на мирно уреждане на кризата. Двамата лидери са изтъкнали, че е много важно експертите на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), които се намират в Сирия, да осъществят мисията си.

Президентът Макрон заяви пред руския държавен глава, че въздушните удари, нанесени от САЩ, Великобритания и Франция по цели на територията на Сирия на 14 април, са извършени в рамките на международното право, посочи френското президентство.

Според Елисейския дворец Макрон казал също, че страната му е решена да работи за задълбочен диалог между враждуващите страни в Сирия, посочва Асошиейтед прес. Френският лидер е отбелязал, че иска да работи с Русия за начало на надежден политически процес и по-активно оказване на хуманитарна помощ на сирийското население.

Двамата президенти са разговаряли също за подготовката на посещението на Макрон в Русия през май.

Макрон заяви преди отпътуването си за Щатите, че сред основните му задачи е да убеди Доналд Тръмп да не разваля сделката с Иран, както и да не налага мита върху европейските стоки, предаде БТА.