Цвета Таскова, която бе задържана под стража след катастрофата край Вакарел с шестима загинали, излиза под гаранция от 5000 лв. Това постанови САС като втора инстанция.

През миналата седмица Софийският градски съд остави Таскова с най-тежката мярка за неотклонение.

Цвета Таскова управляваше лекия автомобил, за който се смята, че причини тежкия инцидент на 13 април с 6 загинали и  26 ранени.

Стопкадър от бТВ.

Според съдебния състав не са налице предпоставки, от които следва да се вземе поисканата от прокуратурата най-тежка мярка "задържане под стража": нито бяха открити данни за реална опасност от укриване на Таскова, тя няма други криминални или противообществени прояви.

Съдиите предложиха аргумент и че разследването на катастрофата, както и автотехническите експертизи се очаква да отнемат изключително продължителен период от време.

Пред медиите бившият градски прокурор на София Николай Кокинов, който е адвокат на жената, каза, че справедливостта е причината да се наложи парична гаранция. Кокинов обясни, че законодателят е предвидил за такъв тип непредпазливи деяния да има ограничение във времетраенето на най-тежката мярка не повече от 2 месеца.

Той допълни, че психическото състояние на Таскова не е добро. Според Кокинов при толкова много пострадали и множество експертизи, които трябва да се назначат, делото няма да влезе в съда поне 12 месеца.

Кокинов изрази увереност, че е рано да се правят изводи дали само Таскова е виновна. Според адвоката лек автомобил трудно може да изтласка автобус, ако шофьорът му не е завъртял волана.

Прокурор Мирослав Ангелов каза пред журналисти, че не се знае кога ще бъде готова тройната автотехническа експертиза, но тя ще даде отговор дали има съпричиняване на произшествието.

Самата Таскова заяви, че съжалява за случилото се. По време на заседанието стана ясно, че автобусът се е движил праволинейно с постоянна скорост преди инцидента и няма данни за неправомерно поведение на водача. Обвиняемата е предприела изпреварване, като е накланяла колата в различни посоки, вследствие на което се е блъснала в автобуса. Според прокуратурата не е констатирана каквато и да било техническа неизправност на автомобила.