Бъдещето на киното е често обсъждана тема, но едва ли някой е предвидил иновацията, която вече намери реализация в Чатсуърт, щата Калифорния – вместо да бъдат прожектирани, както това става още от самото начало на седмото изкусто, филмите в този киносалон ще бъдат излъчвани на огромен LED екран с висока резолюция, съобщава „Холивуд Рипортър“.

На LED екрани в киносалоните се гледа по два начина – за част от кината това е „най-доброто нещо след нарязания хляб“ заради кристалната яснота на картината и насищането на цветовете, но според Стивън Спилбърг, Кристофър Нолан и други режисьори това просто ще превърне киното в телевизия.

„Режисьорите ни погнаха с изказвания като „трябва да има прожекция“ и „вървите към това да бъдете просто телевизия. Гласове се чуват от всички посоки“, споделя Джон Фидиън, председател на Национална асоциация на собствениците на киносалони.

Други пък попитали дали това не е просто един голям телевизионен екран.

Въпреки критиките, технологичният гигант „Самсунг“ вече пусна на пазара екраните „Оникс“. Именно с тях е оборудвано и киното в Чатсуърт – и по ирония първата прожекция, която беше излъчена на LED екрана, е новият филм на Спилбърг „Играч първи, приготви се“. До края на годината се очаква още 30 киносалона да последват примера, не само в Америка, но и в други държави.

Компанията „Сони“ също тръгва по стъпките на „Самсунг“ с надеждата, че ще се намерят режисьори, които да одобрят иновацията и ще са склонни да работят с тях, за да се получи добър краен продукт за LED екран.

"Площад Славейков"