В разговор с американски журналисти, преди да отпътува от Вашингтон, Еманюел Макрон призна, че вероятно се е провалил в опита си да убеди Доналд Тръмп да не напуска иранската ядрена сделка, описвайки политиката на САЩ по отношение на международните споразумения като "безумна", пише британският в. "Гардиън". Според Макрон американският президент постъпва така по вътрешнополитически причини.

Отбелязвайки, че Тръмп е изтеглил Вашингтон и от Парижкото споразумение за климата - друг ангажимент, поет от неговия предшественик Барак Обама, Макрон подчерта, че подобни чести промени в позициите на САЩ по глобални въпроси "може и да работят в краткосрочен план, но в средно- и дългосрочен план това е доста безумно".

Френският президент направи тези признания, след като в пламенна реч в Конгреса на САЩ се застъпи за много от нещата, които неговият американски колега през по-голямата част от мандата си се стараеше да разруши. В речта си фенският президент отрече много от аспектите на политическите възгледи на Тръмп, посочва "Индипендънт". 

В речта си в Конгреса Макрон отхвърли политиката на Тръмп по отношение на споразумението за климата и иранската ядрена програма, отбелязва и "Дейли телеграф". Вестникът определя изказването му като остро отхвърляне на външната политика на Тръмп, провеждана под лозунга "Америка на първо място". С призива си Америка да остане ангажирана със света Макрон отхвърли изолационизма на американския президент, допълва "Телеграф".

"Ню Йорк таймс" определя речта като силно критична и също я описва като недвусмислено отхвърляне на политиката "Америка на първо място". 

При това Макрон го направи само ден след като двамата с Тръмп се засипваха взаимно с похвали, отбелязва американският вестник.

Според "Вашингтон пост" френският президент е очаровал с пламенната си реч и двете партии в американския Конгрес. Вестникът посочва, че голяма част от казаното от Макрон, макар и да е било формулирано така, че да предизвика вълнение и да е бъде с глобална насоченост, представлява директно предизвикателство към администрацията на Тръмп, както и към самия американски президент, с когото Макрон твърди, че има специални отношения.

Изданието отбелязва, че в медийното отразяване на визитата, както и в коментарите на опозицията и дори в собствената партия на Макрон във Франция, където Тръмп е изключително непопулярен, са били отправени критики към демонстрираните близки отношения между двамата лидери.

Според "Файненшъл таймс" френският президент се е опитал да затвърди отношенията чрез внимателно режисирана визита, виждайки в Тръмп дългосрочна инвестиция.

По време на посещението на Макрон във Вашингтон двамата президенти се надпреварваха кой ще очарова повече другия, пише "Уолстрийт джърнъл", като изтъква, че френският президент е разчитал на добрите отношения между двамата, за да спечели отстъпки с надеждата да убеди Тръмп да остане в иранското споразумение, преди същото да се опита да направи утре и германският канцлер Ангела Меркел.

"Франкфуртер алгемайне цайтунг" смята, че очакванията да бъдат постигнати бързи решения при посещението й в Белия дом са големи, докато в същото време Макрон напуска Вашингтон песимистично настроен.