"Категорично - Реформаторският блок няма да се разпадне".

Това каза лидерът на ДСБ Радан Кънев, който вчера взриви дясното пространство с декларацията си, че се отказва от функцията си на говорител на РБ, а председателят на ГЕРБ Бойко Борисов е "владетел" и всички се борят да им подхвърли "къшей власт".

Според Кънев в момента в българската политика тече процес на договорки, а не на единство и откровени разговори. 

"Виждам точно това в българската политика. И бия камбаната. Проблемът е навсякъде, най-малко е в Реформатоерския блок. В голяма степен - в ДПС", посочи той и допълни:

"Всички общества, които са богати, се водят от столетия от един принцип - Правила, а не договорки. Ние живеем в свят на договорки". 

Лидерът на ДСБ не отговори на въпроса дали двама от партньорите в Блока - Меглена Кунева (ДБГ) и Божидар Лукарски (СДС) са водили индивидуални разговори с Борисов, израз на точно тези договорки, за които "бие камбаната". 

"Няма да говоря с имена, защото не съм разследващ журналист. Абсолютно ясно е, че в момента г-н Борисов води разговори с различни крила на различни политически сили. В РБ ние социологически растем, но вместо да оползотворим това, вместо да влезем в разговор с избирателите...", посочи Кънев.

И се усъмни  в декларациите на Борисов, че иска силен Блок и силно дясно пространство. Според него РБ има потенциал да вкара в следващия парламент 40 депутати. И тогава би бил "тояга", а не "патерица", както се заиграват коментатори, препращайки към т.нар. протегната патерица на Борисов.

"Наистина ли това иска, или е уплашен от това. Но българската политика така работи - разделяй и владей...", каза още председателят на ДСБ.

Радан Кънев призна, че е говорил с лидера на ГЕРБ. Индивидуално.

"Проведох личен разговор с Бойко Борисов, за да спре това нещо. Казах му: Нe приемам да разговаряте с Блока поотделно. Не е редно това нещо, то отслабва всички и върви на зле. Искам да седнем на една маса заедно и ако трябва да се чисти нещо от дясното, да се чисти", разказа Кънев.

На въпрос предателство ли е било изказването на Меглена Кунева на консултациите при президента миналата седмица, че реформаторите подкрепят актуализацията на бюджета при положение, че даваха заявки за точно обратното, лидерът на ДСБ каза:

"Не мога да използвам думата предателство, но не ми харесва бързия начин, по който нашата политическа сила си смени позициите. Не знаех, че е взето такова решение".

- Не взривявате ли РБ и не е ли битката за излъчване на единен председател?, усъмни се водещият.

"Това е ход, насочен към единството в Реформаторския блок - че ще има единна парламентарна група, че след изборите няма да има процес на договаряне поотделно", отговори Кънев.

По адрес на Кунева лидерът на ДСБ посочи, че не приема квалификацията на бившия председател Иван Костов - "последната червена кукувица, която се опитва да снесе яйце в синьото гнездо".

"Острите квалификации независимо дали ги прави Костов или не са, грешка", каза Кънев.

Няма противопоставяне между партиите в РБ и по-специално между ДСБ и партията на Меглена Кунева, каза в сутрешния блок на бТВ и Петър Москов, зам.-председател на ДСБ.

Според него Блокът има шанс да вземе 10-12% от гласовете на предсрочния парламентарен вот.

Москов посочи, че във времето, поотделно, са се водили разговори, но в момента, в който пожелали тези разговори да се водят ан блок, т.е. във формат РБ-ГЕРБ, те секнали. Това показало, че Борисов работи на принципа "разделяй и владей".

"Тези от агенция ПИК, собственост на Делян Пеевски ги е страх за това, че искаме създаване на парламентарна комисия "Кой", в която да влязат и представители на Протестна мрежа", каза още Москов, визирайки не особено ласкави материали за Кънев, публикувани в агенцията, пред която депутатът от ДПС най-често говори.