Цялото поредно заседане по делото за терористичния акт на летище "Сарафово" днес се сведе до изслушването на един-единствен свидетел, дошъл от Бургас. При това сведенията, дадени от него, е съмнително каква (и дали) изобщо имат информационна стойност и с какво допринасят за разкриване на обективната истина. 

Иван Андреев отдава коли под наем на гърба на летището, на което избухна бомба на 18 юли 2012 г. в автобус с туристи от Израел. Шестима загинаха, в т.ч. и българският шофьор на автобуса. 

В показанията на Андреев, отнели му едва няколко минути, младият мъж каза, че чул един взрив, видял пожар и пушек, в паниката излязъл през прозореца на кантората си. После обаче се включил след призивите да помагат на ранените и помогнал в частност да се изнесат двама души. Те били обгорени.

И толкоз... Младият мъж бе съвсем лаконичен и не даде никакви детайли.

За всичко това се събра 6-членният съдебен състав - 2 съдии и 4 заседатели, плюс, разбира се, прокуратурата, процесуални представители на засегнатите близки на израелците, както и от Бургас по традиция пътуваха двамата служебни защитници на обвиняемите терористи - Мелиад Фарах и Хасан ел Хадж Хасан.  

Съдия Аделина Иванова отбеляза:

"Така да се събираме за по един свидетел..."

При наличие на поне още 20-ина души, които трябва да бъдат разпитани от региона на морския град, тя реши да проведе две изнесени заседания в Бургас. Затова съдът ще заседава там на 16 и 17 май.

Спрямо тези, които не са дошли, тя ще постанови принудително довеждане. Тя отбеляза още, че е редно - дори да стоят до късно - поне да разпитат хората, които фигурират в папките на делото като свидетели. А такива има не само от областния град, а и от Несебър, Поморие и др.

Клуб Z припомня, че самият процес стартира след многомесечни мъчителни опити на съда да извърши всички процесуални действия, като издири, разясни правата и конституира като частни тъжители всички пострадали израелски граждани и всички наследници на загиналите.