Маргаритки като знак на мира, планински пейзаж, въплъщение на идеята за помирение, дори маса, дълга точно 2.018 метра... Безброй символи изпълват залата на междукорейската среща на върха, предаде Франс прес.

Картина, изобразяваща планината Кумган - туристически обект в Северна Корея, привличал много южнокорейци.

В блясъка на фотосветкавиците севернокорейският ръководител Ким Чен Ун и президентът на Южна Корея Мун Дже Ин заеха местата си край овална маса от орехово дърво с надеждата около нея да се състои "откровен разговор без усещане за дистанция въпреки 65-годишното разделение", както се казва в изявление на Синия дом, южнокорейското президентство.

В ъглите на стаята бяха поставени традиционни вази с цветя - божури, символ на гостоприемство, маргаритки като знак на мира и диви цветя, представляващи демилитаризираната зона.

На стената имаше картина, изобразяваща планината Кумган - туристически обект в Северна Корея, привличал много южнокорейски туристи през 2000-те години. През 2008 г. Сеул забрани тези пътувания, след като севернокорейски войник застреля турист, влязъл в забранена зона.

Двамата лидери размениха любезности, застанали пред картината, после севернокорейският ръководител заяви, че е бил много развълнуван, стъпвайки на южнокорейска земя.

Символиката впрочем не се отнасяше само до междукорейските връзки.

На столовете от орехово дърво има изображение, на което край картата на Корейския полуостров се вижда точица, представляваща териториите в Японско море, контролирани от Южна Корея и наричани Докдо, към които обаче има претенции и Токио, където архипелагът се нарича Такешима.

Шестдесет и пет години след Корейската война Северът и Югът запазват разногласията си по ред въпроси. И ако нещо все пак ги свързва, това е тягостното чувство във връзка с 35-годишното брутално присъствие на Япония като колонизатор от 1910 до 1945 г., добавя АФП.

Сестрата на севернокорейския ръководител Ким Чен Ун - Ким Йо Чен, включена в делегацията на КНДР за днешната среща на върха, предложи по време на течащите преговори между двамата лидери да се ускори обединението на двете Кореи. 

Сестрата на Ким на червения килим за официалните делегации.


"Ким Йо Чен заяви, че трябва да се ускори обединението на Корея", посочи правителствен говорител и допълни, че тази бележка била посрещната с одобрителен смях от всички присъстващи на преговорната маса.

Президентът на Южна Корея Мун Дже Ин предложи на севернокорейския си колега да бъдат свързани железниците на двете страни, посочи още говорителят Юн Йон Чан.

"Президентът Мун отбеляза, че това би осигурило съществен принос към икономическото сътрудничество между двете страни", каза той.

Проектът за междукорейска жп линия е обсъждан от ръководствата на двете държави и по-рано, но все още не е осъществен. Той предвижда в бъдеще и свързване на корейските железници с руската Транссибирска жп магистрала, което ще даде възможност товари от Корейския полуостров да се доставят в Европа много по-бързо, пояснява ТАСС.

Предложението на Ким президентът на Юга Мун да прекрачи демаркационната линия и да стъпи на севернокорейска земя бе направено спонтанно, информира говорителят на южнокорейския лидер.

"Щом Ким мина откъм южнокорейската страна на границата, президентът Мун запита риторично кога ще може и той да стъпи в Северна Корея. Ким Чен Ун отговори мигновено: "Може би ей сега." И хвана президента за ръка с покана да го последва отвъд демаркационната линия", посочи той.

Южнокорейският президент го стори без колебание, след което двамата държавни лидери известно време позираха пред камерите, стоейки вече в севернокорейската част на зоната.

Ким и Мун от двете страни на демаркационната линия.

Лидерът на КНДР призна на границата пред южнокорейския си колега, че е впечатлен от срещата с него на "подобно историческо място".

"Много се радвам на тази среща, не можах да сдържа своя ентусиазъм. Много съм впечатлен, че се срещнахме на подобно историческо място и че президентът Мун пристигна тук, за да ме посрещне лично на демаркационната линия", цитира негови думи телевизия Ен Ейч Кей.

Мун заяви на свой ред, че "това е много смела стъпка" от страна на севернокорейския лидер, "ознаменувал с появата си този исторически момент", добавя ТАСС.

Комунистическият вожд е обещал, че повече няма да буди президента на Южна Корея Мун Дже Ин с ракетни опити, които северокорейската страна обикновено извършваше рано сутрин. Това съобщи на брифинг говорителят на президента на Република Корея.

"Ким каза на президента Мун, че е чувал, че той винаги става много рано сутрин заради ракетните изпитания на Севера и обеща, че повече няма да тревожи съня му", каза прессекретарят, цитиран от ТАСС.

Севернокорейският вожд подарил на Мун прясна домашно приготвена юфка и го посъветвал още на приема да я опита, защото била много вкусна.