Саудитска Арабия трябва да се превърне във водеща световна икономика в рамките на плана "Визия 2030", пише "Форин полиси".

Проектът, започнал през 2016 г., има за цел да диверсифицира икономиката от страната и тя да има и други източници на печалба освен от петрол. Идеята е да бъдат развити сектори като местното производство, здравеопазването, образованието, инфраструктурите, развлекателната индустрия, жилищното строителство, възобновяемата енергия, мините и туризма. За да стане това, трябва да има по-развит частен сектор и повече преки чужди инвестиции.

Обявени бяха и нови мегапроекти като големия град Неом на границата с Йордания, увеселителния парк "Кидия", луксозни курорти на 50 острова в Червено море и други.

"Визия 2030" ще промени изцяло Саудитска Арабия. Трябва да благодарите на този, който го стартира - престолонаследника Мохамед бин Салман", изтъква Сюлейман ал Гуаиз - управител на Генералната организация за социално осигуряване, която контролира пенсиите и обезщетенията за безработни хи същевременно е един от водещите инвеститори.

Социалните резултати от плана на принца са невероятни. Само през последните месеци хиляди хора отидоха за първи път през живота си на кино, след като власите разрешиха отварянето на киносалони. Проведени бяха и музикални фестивали.

Жените също получиха невиждани до този момент права. Представителка на нежния пол дори оглави новата стокова борса. Жените получиха и правото да шофират.

На това място по границата с Йордания ще бъде построен мегаполисът Неом.

Реформите бяха извършени с цел стимулиране на местните и чуждите инвеститори.

"Сега Саудитска Арабия е един от главните пазари за чужди инвестиции", отбелязва Ал Гуаиз.

Съвсем естествено натам бързат да се насочат американски компании, отбелязва "Форин полиси". В проектите са готови да се включат гиганти като "Дженерал електрик", "Хъниуел", Блекстоун", "Халибъртън" и "Локхийд Мартин".

Телекомуникационната компания "Сиско" е готова да прави 5G система със саудитския телеком оператор.

Ако плановете на принц Мохамед бин Салман бъдат осъществени, Саудитска Арабия наистина може да се превърне в една от водещите световни икономики.

"Визия 2030" в числа

Проектът се крепи на три стълба - оставане в сърцето на арабския свят, превръщане в световен инвеститор и трансформиране в регионален търговски център.

Целите на "Визия 2030" са следните:

♦ Саудитска Арабия да стане 15-а икономика в света. В момента тя заема 19-о място.

♦ Делът на частния сектор в БВП да стане 65 на сто в сравнение със сегашните 40 на сто.

♦ Делът на чуждите инвестиции в БВП да стане 5,7% в сравнение със сегашните 3,8%.

♦ Саудитска Арабия да влезе в "Топ 10" на Глобалния индекс за конкурентоспособност. В момента тя е на 25-о място.

♦ Делът на износа на продукти извън петрола да стане 50 на сто вместо настоящите 16 на сто.

♦ Държавата да печели 267 милиарда долара от търговията с продукти извън петрола вместо 43 милиарда, както е сега.

♦ Фондът за публични инвестиции да има активи от 2 трилиона долара вместо сегашните 160 милиарда.

♦ Процентът на женте в работната сила да се увеличи на 30 от сегашните 22.

♦ Безработицата да падне на 7 на сто от днешните 11,6%.