Премиерът Бойко Борисов посочи примера на Северна и Южна Корея като положителен за разрешаване на двустранните проблеми и заяви, че е крайно време на ЕС да се демонстрира, че и държавите на Балканите могат да го направят, предаде македонското онлайн издание "Макфакс", цитирано от агенция Фокус.

Борисов е Скопие, където е и председателят на Европейския съвет Доналд Туск, за форум на лидерите на Западните Балкани, известен като Процеса "Бърдо-Бриони", който се провежда близо две седмици преди срещата ЕС-Западни Балкани на 17 май в София.

"Това, което се случи в Косово, беше неприемливо, помолих двамата лидери да намерят решение. Ако двете Кореи са намерили начин да решат проблемите защо не и ние“, заяви Борисов, който се надява и Македония и Гърция скоро да намерят приемливо решение на спора за името.

Борисов е единственият министър-председател на срещата, в която участват президентите на Македония Георге Иванов, на Хърватия - Колинда Грабар Китарович и на Словения Борут Пахор, на Сърбия Александър Вучич, на Черна гора Филип Вуянович, на Албания Илир Мета и на Косово Хашим Тачи, както и председателят на председателството на Босна и Хрцеговина Бакир Изетбегович.

Целта на срещата е стабилизиране и ускоряване на европейска интеграция на страните от Западните Балкани чрез укрепване на регионалното сътрудничество и решаване на откритите въпроси.

Доналд Туск

"Доналд, от името на всички от Балканите благодарим за усилията и за това, че намери време в толкова ангажираната си програма за няколко дни да минеш в страните, за да придобиеш лични впечатления от региона. Благодаря и на Ангела Меркел, защото ако нещо добро се случи на Балканите, аз съм убеден, че това може да стане само с нейната лична ангажираност. Благодаря на Тереза Мей, че много активно работим за срещата юли месец в Лондон по Берлинския процес. Благодаря на всички президенти, които са тук", заяви Борисов.

"Настоявам колегите Вучич и Тачи да решат всички проблеми между Сърбия и Косово, достатъчно силни лидери са. Достатъчно силни амбиции имаме Балканите“, заяви Борисов. "Надявам се егоизмът на никого да не надделее и да спре процеса за целите Балкани. Това е важно и за Румъния, и за Гърция. Надявам се по същия начин и лидерите на Гърция и Македония да намерят решение за името. То трябва да стане възможно най-бързо".

Борисов заяви, че темата е на масата - да се намери хибридно финансиране и европейските проекти за свързаност да са факт.