Дървото, подарено на президента на САЩ Доналд Тръмп от френски държавен глава Еманюел Макрон, изчезна, съобщава Би Би Си.

При неотдавнашното държавно посещение на Макрон във Вашингтон двамата бяха заснети как засаждат дървото, донесено отвъд окена на южната поляна на резиденцията на американския президент. То беше специално подбрано и наситено със символика  - донесено от място, където се е разигравала ключова битка през Първата световна война в североизточната част на Франция.

При засаждането Макрон отбеляза, че то ще напомня за "нещата, които ни свързват".

Но в събота фотограф на Ройтерс засне само трева на мястото, където само дни по-рано беше дървото.

То е европейски дъб от мястото на битката на Belleau Wood, която се е състояла през лятото на 1918 г. Тогава загиват близо 2000 американски войници.

И въпреки тази символика четири дни след засаждането си дървото изчезна.

Официално обяснение какво се е случило липсва, но спекулации за съдбата на дървото изобилстват онлайн.

Френското радио Franceinfo се позова на сайт за градинарство, за да уточни, че този вид дъб трябвало да се засажда през есента, за да има време да пусне дълбоки корени, за да може после да посрещне сушата през лятото.

"Хъфингтън пост" цитира неназован служител в Елисейския дворец, според когото дървото е под карантина.

Според уебсайта на митническата служба на САЩ за внасяните от чужбина растения, които ще се засаждат и отглеждат в страната, се изисква предварително чуждестранен фитосанитарен сертификат.

Подаръкът на президента Макрон скоро се превърна в интернет сензация като снимката на двамата президенти, докато го садят, беше широко обсъждана..

Ето и някои от интерпретациите.

Новият сезон на "Семейство Сопрано" е най-добрият, гласи една от публикациите в туитър.

Кой албум на "Пинк Флойд" е това, пита друг потребител на социалните мрежи.