"Дълбоко сме загрижени от дестабилизиращата роля и нарастващата заплаха за Близкия изток и Израел от Иран", заяви в Тел Авив държавният секретар на САЩ Майк Помпео на съвместна пресконференция с премиера Бенямин Нетанюху, предаде Ройтерс.

Бившият шеф на ЦРУ бе току що избран за дипломат номер 1 на САЩ и както сам той каза на израелския премиер все още не е видял кабинета си в Държавния департамент. От два дни той е на обиколка в Близкия изток.

"Само тясното сътрудничество с Израел е в основата на контрола и държането под око на Иран, който представлява заплаха за целия свят", обясни още Помпео.

Той бе видимо доволен от продуктивните разговори с Нетаняху.

"Най-голямата заплаха днес за света е "сватба" между войнстващия Ислям и ядреното оръжие, както и домогванията на Техеран към ядрена бомба", коментира още Помпео, цитиран от Ройтерс.

Държавният секретар обяви, че на 14 май САЩ ще преместят посолството си от Тел Авив в Ерусалим защото трябва да бъде "призната реалността, че Ерусалим е столица на Израел и седалище на правителството".

Преди това американският държавен секретар Майк Помпео бе на кратка визита в саудитската столица Рияд. Саудитска Арабия, заедно с Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет, прекъснаха пътническите и търговските връзки с Катар през юни миналата година, като обвиниха страната, че подкрепя тероризма и Иран. Доха отхвърля обвиненията и настоява, че тези страни се стремят да ограничат суверенитета на Катар. Саудитска Арабия препоръча налагането на повече санкции срещу Иран и втвърдяване на споразумението за иранската ядрена програма. Това заяви външният министър Адел ал Джубейр след разговора си с американския държавен секретар Майк Помпео в Риад, предава Франс прес, цитирана от БНР.

"Освен това смятаме, че инспекциите трябва да са по-чести", добави Ал Джубейр.

Рияд бе първата спирка в тридневната близкоизточна обиколка на новия американски външен министър на фона на належащите решения за споразумението за иранската ядрена програма и ролята на САЩ в Сирия.  Политическите наблюдатели го смятат за твърд последовател на президента Тръмп, който остро критикува ядреното споразумение с Иран. Президентът многократно нарече споразумението „най-лошата сделка, сключвана някога“ и заплаши отново да наложи санкции срещу Техеран. На 12 май предстои Тръмп да реши дали да остави САЩ в договора.

Европа определя сделката като най-добрия начин да бъде спрян Техеран да разработва ядрено оръжие.