Брюксел готви ново “оръжие“ срещу нарушаването на върховенството на закона, разкриват източници от Еврокомисията пред Ройтерс.

По време на дискусиите за следващата многогодишна финансова рамка за 2021-2027 г. Комисията, подкрепена от Германия и Франция, ще предложи нови правила за разпределяне на кохезионните фондове, които щи бъдат обвързани с върховенството на закона. ЕС ще може да отказва еврофинансиране на страни, които не го спазват.

“Имаме лидери, които флиртуват с други ценности“, мотивира източник от ЕК предложенията пред Ройтерс.

Основните притеснения на Брюксел са свързани с изборната победа на Виктор Орбан в Унгария, както и със спорната съдебна реформа в Полша. Еврофондовете съставят съответно 7 и 4% от публичните разходи в двете страни.

“Ще има повече условност при разпределението на фондовете“, казва друг източник от ЕК. Подобни промени ще “променят правилата на играта“, смята трети.

Според предложенията, които ще подлежат на договаряне,  Еврокомисията ще може да спира еврофондовете на страни, в които например е нарушена независимостта на съдебната система. Още не е ясно кои държави членки ще засегнат новите превила.

Полша беше изправена пред безпрецедентна наказателна процедура по член 7 от Договора за ЕС, което предвижда като крайна мярка ограничаване на членските права на държава, която грубо нарушава принципите на Евросъюза.

Варшава се съгласи да внесе някои промени в предвижданата съдебна реформа, което според Европейската комисия съдебната власт под контрола на изпълнителната. За да бъде прекратена процедурата обаче, полският парламент трябва да одобри промените, което трябва да стане следващия месец.

На парламентарните избори този месец партията на премиера на Унгария Виктор Орбан “ФИДЕС“ успя да си осигури квалифицирано мнозинство. Малко преди изборите управляващите направиха спорни поправки в изборния кодекс, които въведоха смесена избирателна система и позволиха прекрояването на избирателните райони. Това позволява на партията на власт да определи границите на районите така че нейният мажоритарен кандидат да получи най-много гласове.

Унгария и Полша твърдо се противопоставят на квотния принцип за разпределението на търсещите убежище в рамките на ЕС. Вместо да приемат своя дял, в края на миналата година те се договориха да осигурят финансова подкрепа за спирането на бежанците още на територията на Либия.