Еврокомисарят Вера Йоурова зави, че проблемът с двойния стандарт за храните трябва "възможно в най-скоро време да се реши". Европейският комисар за правосъдието, потребителите и равенството на половете участва в конференция на тема: "Потребителското право и политика за защита на потребителите днес. Можем ли да се справим по-добре?" в НДК. 

В момента се разработва протокол за извършените досега изследвания. Събраните доказателства ще бъдат предложени на всички държави членки, за да оценим мащабите на проблема. Това, което предстои, е извършването на специални паневропейски тестове за храните, с който на практика ще се категоризират всички проблеми на двойния стандарт, каза Йоурова. Тя призова всички страни да се включат в тях. Резултатите от тестовете ще бъдат представени в края на годината. На следващ етап тестовете ще обхванат перилните препарати.

Отляво надясно: Диана Ковачева - заместник на омбудсмана, Мая Манолова - омбудсман, и Мария Габриел, еврокомисар за цифровата икономика и цифрово общество.

От известно време омбудсманът Мая Манолова, български евродепутати от левицата и български управляващи - в лицето на земеделския министър Румен Порожанов, министъра за европредседателството Лиляна Павлова и министъра на икономиката Емил Караниколов, бият камбаната, позовавайки се на изследвания, чиято методика и научна стойност не е изяснена, че продукти на транснационални компании са с различно качество, някои - и със стойност, за "Изтока" и "Запада" на ЕС. 

Новият законодателен пакет на Европейската комисия "Нова сделка с потребителите" е разработен след проучване политиката за защита на потребителя, като философията почива на обстоятелството, че потребителят е по-слабата страна в отношенията между търговец и потребител, като затова трябва да се защитава, коментира еврокомисарят.

Тя отбеляза, че сред начините за защита на потребителите са колективните искове при нанесени вреди, когато сме засегнати от нелоялни търговски практики от търговци и производители. В законодателния пакет се въвеждат по-точни определения на забранените двойни стандарти на храни и всякакви други продукти, които се произвеждат под една и съща марка, но се продават с различен състав в различни държави от ЕС.

На преден план: министрите Томислав Дончев и Лиляна Павлова. Зад гърба им - земеделският министър Румен Порожанов и премиерът Бойко Борисов. 

Ще се налагат и санкции при трансгранични нарушения. Освен това се насочва вниманието към потребители в търговията чрез интернет платформи, като те трябва да бъде информират с кого сключват договори и какъв е адресът, на който може да се подава оплаквания. 

В отговор на въпрос еврокомисарят посочи, че Европейската комисия (ЕК) вече е публикувала правното становище за двойните стандарти със заключение, че това е несправедлива практика, която се определя като нелоялна търговска практика.

Еврокомисарят за правосъдието, потребителите и равенството на половете Вера Йоурова.

Миналата седмица приключихме с методиката на проверка и изпитване на качеството на храните, държавите членки ще определят сами ресорните органи, които ще провеждат тези мерки, каза еврокомисарят и допълни, че в този смисъл проверките във връзка с двойния стандарт могат да започнат веднага. Еврокомисарят посочи, че в такива случаи от производителите може да се поиска обосновка за причините за тези двойни стандарти, като те трябва да посочат обективни причини за това.

Ако те не могат да обяснят или предоставят доказателства, тогава отговорният орган ще образува производства срещу тях, като от правното становище това се определя като нелоялна практика, допълни тя. Еврокомисарят каза, че тази година вече има три марки, които въвеждат подобрение в рецептите си, освен това определени търговски вериги прилагат вече контрол при зареждане на определени стоки в складовете си.

Йоурова изтъкна, че се разчита на българското председателство да се даде ускорение по работата по законодателния пакет.

Министърът на икономиката Емил Караниколов отбеляза, че политиката за защита на потребителите е приоритет на българското председателство. Той посочи, че ако мерките, предлагани от ЕК, бъдат приети, ще доведе до повишаване интереса на потребителите към многофункционалния вътрешен пазар, което ще е положително за коректния бизнес и за потребителите.

В отговор на въпрос еврокомисарят каза, че ще има хармонизиране на санкциите, защото сега в някои европейски държави те са по-високи, а в други - по-ниски, както е показал анализ на нивото на санкциониране на нелоялна търговска практики и некоректно поведение на търговци и производители. Еврокомисарят обясни, че това се налага, за да се пресече възможността търговецът да подбира държава, в която да прави нарушението, според размера на санкцията там.

Мая Манолова: Защо един ОЛАФ за храните да не е в София

"България не просто постави проблема на масата, но и включи тази тема сред приоритетите на Българското председателство. Пътят дотук беше труден. Срещу нас стояха огромни икономически интереси, зад нас - нарушените права на 100 млн. граждани, които живеят в Централна и Източна Европа“, заяви на форума Мая Манолова. По думите ѝ разделението не е между гражданите в ЕС, а между големите корпоративни интереси и правата на гражданите. "Продължавам да настоявам, че трябва да имаме единен контрол от единен европейски орган. Защо той да няма за седалище София?", запита риторично омбудсманът.

"Това е дискриминация и обида за гражданите. Това е нарушение на равнопоставеността, която е основна идея за ЕС", заяви Манолова.

Единството на ЕС означава и един стандарт, заяви и премиерът Бойко Борисов в речта си.

"Двойните стандарти при храните накараха 100 млн. души да се чувстват като аборигени. На 16-17 май това, което ядат българите ще го дам и на моите колеги", каза Борисов.

их се срамувал много, ако бях на мястото на тези вериги и производители. Страшно обидно звучи. Всички, които ме познават знаят, че съм един от най-големите защитници на европейската перспектива. Не ми е минавало през ума, че е възможно такива големи авторитетни компании да си позволят да правят подобно нещо. Отнасяли сме се с голямо уважение, помагали сме си за навлизането на веригите в България, за свободния пазар. Не ви ли се струва безобразно? Кой умник в Европа изследва едно бебе за вкуса му и че обича палмово масло? Постави 100 млн. души да се чувстват като аборигени. Сигурно вече аборигените се чувстват доста по-добре. Нацията вече е болна“, заяви Борисов.

По думите му сега се влагат близо 5 млрд. лева за здравеопазване. "Да даваш на бебетата по-лоша храна? Едно време в казармата пишеше: "Службата е тежка, но за сметка на това продължителна". Сега можем да сложим - "Храните са вредни, но за сметка на това по-скъпи“. Дал съм разпореждане и на 16-17 май това, което ядат българите ще го дам на моите колеги, да видим как ще го оценят. Дали ще я хапват с удоволствие, така както българите? Дали е нормално да търсиш като през комунизма връзки да си набавиш от истинския ЕС храни за децата. Както Вера (Йоурова - бел.р.) каза, че е баба, така и аз съм дядо. Не очаквах, че до там могат да са се развили нещата във времето“, каза още премиерът.

По-рано днес в Сливен министърът на земеделието Румен Порожанов заяви решимост да бъде прекратено влагането на растителни мазнини в млечните продукти. По думите му тази практика от някои ферми "компрометира качеството на българските сирена и кашкавали“.

В началото на седмицата министерството публикува за обществено обсъждане промяна в наредба, която забранява в едно и също предприятие да се преработват мляко и растителни мазнини. Специализирано звено към министерството ще извършва проверки, подчерта Порожанов

Министърът за европредседателството Лиляна Павлова също даде своя принос. "Не може в съюз като ЕС да има разделение на първа и втора категория потребители. Няма да спрем само до храни, а за всякакъв вид стоки. Започнахме с храните и темата се разшири до перилни препарати и козметика. За съжаление, се доказа, че има двоен стандарт. Налице е не само двоен стандарт в качеството на храните, но и разлика в цените“, коментира Павлова.

По думите ѝ с 42% са по-скъпи продуктите в България в сравнение с други страни от Съюза за една и съща стока. Това е категорична дискриминация, това е обидно, каза още Павлова.

На среща с евродепутати темата за двойния стандарт засегна и лидерът на БСП Корнелия Нинова, която я обсъди с евродепутати от групата на социалистите и демократите Момчил Неков, Олга Сехналова (Чешка република) и Биляна Борзан (Хърватия). 

“Още преди година поставихме въпроса с различното качество на храните. Тогава бяхме обвинени за антиевропейци, защото искаме равни права. Радвам се, че днес цяла Европа прегърна тази идея и се работи за нейната реализация”, заяви Корнелия Нинова, която също определи стандартите като "дискриминационни". Според нея новите правила трябва да обхващат не само качеството на храните, но и всички стоки.