Ракети поразиха няколко сирийски военни бази късно вечерта в неделя, предаде Ройтерс.

Най-вероятно атаката е дело на Израел.

 

 

"Сирия бе подложена на нова агресия и няколко военни баси в районите на Хама и Алепо бяха улучени от вражески ракети", гласи съобщение на армията на Дамаск.

Според Сирийската обсерватория за човешки права цел на атаката е склад за ракети. Убити са 26 души, предимно иранци и иракчани.

Досега Израел често е нанасял удяри по обекти на подкрепяните от Иран милиции в Сирия. Цел са били предимно конвои на ливанската шиитска групировка "Хизбула", която се сражава на страната на силите на Башар Асад. Израел я смята за гланна заплаха по границите си.

"Не коментираме съобщения от чужбина и този път нямаме информация", заяви за снощните атаки военният говорител ген.-лейт. Йонатан Корникус.

Според опозиционни източници един от поразените обекти е военна база, известна под названието "Бригада 47" край град Хама. Мястото е известно като център за набиране в редовете на проирански шиитски милиции, помагащи на сирийската армия.

Анонимен разузнавателен източник заяви, че по всяка вероятност няколко ракетни удара са улучили командни центрове на подкрепяните от Техеран милиции и има десетки убити и ранени. Според него са поразени оръжейни складове. След това били дочути нови взривове.

Засега от Ройтерс не са успели да потвърдят автентичността на съобщенията.

По-рано този месец израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че страната му ще продължи кампанията срещу Иран в Сирия.

Пак през април в. "Ню Йорк таймс" цитира анонимен военен източник от Тел Авив, според който Израел бомбардирал сирийска военновъздушна база, използвана от Техеран. Тогава иранската агенция Тансим съобщи, че са загинали 7 военни от Ислямската република. Иран заплаши с отговор.

Израел твърди, че Иран разширява влиянието си на територия, простираща се от границата с Ирак до тази с Ливан и снабдява там "Хизбула" с оръжие.