Испанският премиер Мариано Рахой няма да участва в срещата между лидерите на членките на Европейския съюз и страните от Западните Балкани, която ще се проведе в София на 16 и 17 май.

Причината е присъствието на министър-председателя на Косово Рамуш Харадинай, съобщава в. “Ел Паис“, цитиран от АФП. Мадрид не признава независимостта на Косово и отказва да легитимира по този начин съществуването му.

Рахой ще напусне София след неформалната вечеря на лидерите на 28-те страни членки на 16 март, съобщава информационното бюро на испанското правителство. По този начин става ясно, че Рахой не би искал да бъде равен на косовския президент Хашим Тачи.

Очертаването на пътя на шестте страни от Западните Балкани - Сърбия, Черна гора, Албания, Македония, Босна и Косово - към членство в ЕС е сред приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС. Сърбия и Черна гора вече водят официални преговори за членство.  Преди две седмици Европейската комисия препоръча започването на преговори за присъединяване с Албания и с Македония.

Стратегията на Съюза за региона предвижда най-напредналите страни да се присъединят към блока през 2025 г.

По-рано стана ясно, че Испания е наложила вето върху съвместната декларация, която ЕС смята да огласи със страните от Западните Балкани на предстоящата среща в София.

Мотивът е отново същият - да се избегне появата на името на испанския премиер Мариано Рахой в един и същи документ заедно с това на лидера на Косово.

Освен Испания още четири страни не признават независимостта на Косово. Това са Румъния, Гърция, Кипър и Словакия. Засега обаче само испанският премиер е обявил официално, че няма да присъства на срещата "ЕС-Западни Балкани".

Сред причините са все по-острото отношение на Испания към Косово е ситуацията в Каталуня, която обяви независимост миналата година, след което Мадрид отне автономията й. Съпоставките, които в момента някои сепаратистки сили се опитват да направят между Каталуня и Косово, тревожат правителството на Рахой.

Премиерът на Косово обаче се обяви против тази аналогия.

“Не е възможна съпоставка между Косово и Каталуня“, заяви Рамуш Харадинай и допълни, че страната му никога не е признавала независимостта на областта.

“Косово се роди от дезинтеграцията на Югославия, в ситуация, в която всеки е срещу всички. Случаят е коренно различен от този в Испания, където се спазват гражданските и политическите права“, каза още Харадинай, цитиран от АФП. “Ние се борим за демокрация, но също и да човешки права. Случаят в Каталуня не е такъв.“

Премиерът на Косово заяви също, че е “отворен за всякакъв контакт“ с испанското правителство в оставщите седмици до срещата в София.