Трима министри дадоха днес пресконференция по повод... наближаващата годишнина от началото на управлението на кабинета "Борисов 3" - 4 май. Поне това се разбра от анонсите им, както и за да честитят 1 май, който за тях се оказал работен, докато социалистите решили да празнуват на жълтите павета. 

Вицепремиерите Красимир Каракачанов и Томислав Дончев, както и финансовият министър Владислав Горанов описаха част от постиженията и обобщиха състоянието на държавата, отговориха на въпроси "по всякакви теми" и, разбира се, коментираха проявите на БСП от деня.

Военният министър Каракачанов съобщи, че на пó следващото заседание на Министерския съвет ще влязат за обсъждане новите проекти за модернизацията на армията - за закупуване на нов вид изтребители за ВВС и на нови машини за пехотата. Това решение се очаква много отдавна, след като в началото на мандата почти завършената процедура за купуване на изтребители бе прекратена, а за целта решението бе "прехвърлено" на Народното събрание.

Формално - съобщаването на тази новина и темата на срещата на министрите на 1 май е била именно модернизацията на въоръжените ни сили, като преди това тримата са разговаряли и с премиера Бойко Борисов. 

Горанов пък направи анализ на състоянието на икономиката и на доходите в първата година от кабинета "Борисов 3" - отбелязвайки и ръста на минималната работна заплата, въпреки че работодателите бяха против, намаляването на държавния дълг - в случай, че дойде ляво правителство, "което поиска да харчи" и т.н.

И Дончев заяви, че може да изброи много постижения на действащия кабинет. 

"Ще поработим до 17.00-17.30 часа, после ще пием по една бира. Даже бих поканил и г-жа Корнелия Нинова, ако има време и не е седнала на агнешко, да дойде и тя и да си поговорим чисто като българи", премина към по-злободневните "политически" теми Каракачанов - шествието на левицата послучай 1 май, замислено като протест срещу правителството, мизерията и корупцията.

След което Каракачанов обяви:

„Омръзна ми да си говорим на леви и десни, на управляващи и опозиция. Да се делим на някакви враждувщи лагери, които се мразят. Стига сме се мразили. Ще го кажа като историк, а не като министър на отбраната - прочел съм няколко вагона книги, не познавам държава, която с омраза да е успяла да преодолее кризи и проблеми и да върви напред. 

На този хубав ден - 1 май не мога да бъда особено доволен, когато слушам едва ли не, че държавата се управлява от някакви изроди, които стоят в задкулисието, в сянка. Опитват да се да правят всичко друго, но не и в полза на гражданите. В управлението, в което участвам, знам какво коства всеки един разход, и не съм съгласен.“

Владислав Горанов, след като цитира числата за икономиката, заплатите, фиска, дълга и т.н., направи и политически анализ:

"Лидерската криза в БСП ескалира чрез вокални измерения, които нарушават качеството на политическия живот, но това не ни притеснява в момента.

Качеството на управлението се мери само през избори - всички други претенции на партиите кога и как трябва да се управлява, намират своята опора в единствената вярна социология, и то не по Кънчо и Андрей, а по избори, на които народът взима решенията си."

Горанов разкритикува левицата и (индиректно президента Румен Радев, стана ясно от контекста - б.р.) опитите чрез институционално противопоставяне да се гради усещане за нестабилност в държавата. Това обаче нямало да донесе политически дивиденти никому.

Той благодари на президента Радев, когато критикува властта и намира правилните аргументи за това (понякога), оцени ролята на държавния глава у нас заради мажоритарния му избор, което го поставя в специфична позиция. След което припомни, че в миналото е имало опити на хора от президентската институция да се върнат в политиката, но това е претърпявало провал. Не назова кого има предвид. (След мандатите си Георги Първанов учреди АБВ, а преди това Петър Стоянов се върна начело на СДС за известно време, след което подаде оставка заради загубени евроизбори - б.р.)

„Всички фалцети, използвани в политиката, дори на днешния ден, са несъотносими към икономическото развитие. Това, което се случва в държавата, е положително, независимо от възприятието в главите на опозицията“, каза още Владислав Горанов. И хвърли и още една реплика - как е работил с хора с по-специфичен глас и обикновено те не стояли добре в политиката.