Германското правителство отне на концерна "Райнметал" разрешението да строи военен тренировъчен център в Русия, съобщи в. "Зюддойче цайтунг".

Това станало ясно от отговор на икономическото министерство на запитване на фракцията на партия "Левите", включваща бившите комунисти. Разрешението е отнето на 31 юли в резултат на новия кръг санкции, наложени от ЕС срещу Русия заради намесата й в Украйна.

Става дума за полигон в Мулино, недалече от Нижний Новгород. Строителството му е започнало съгласно договор за 100 милиона евро между Москва и Берлин от 2011 г. Сега обаче "Райнметал" няма да бъде в състояние да довърши обекта.

Още през март западните медии започнаха да критикуват Германия, че с помощта на бъдещия полигон обучава руските военни, извършили анексията на Крим и Севастопол и действащи сега в Източна Украйна. И ги снабдява с бронежилетки.

Руското Министерство на отбраната нареди да бъдат подготвени документи, с които страната да започне съдебна процедура срещу Германия заради отнетото разрешение за строеж.

Само преди два дни авиокомпанията "Доброльот" спря полетите си, защото западните й контрагенти отказаха да я обслужват. Това са първите два ярки случая на действието на новите санкции срещу Кремъл от Европейския съюз, влезли в сила на 31 юли.