"Ливърпул" е на финал в Шампионската лига за първи път от 2007 г., когато загуби с 1:2 от "Милан" в Атина. На 26 май "червените" се изправят срещу първенеца на Европа "Реал" (Мадрид) в Киев.

Тази вечер "Ливърпул" загуби зрелищно с 2:4 като гост на "Рома", но продължава заради 5:2 на "Анфийлд" преди седмица. Това е първото поражение на английския тим в турнира този сезон.

Мачът вървеше 2:2, но в последните минути "вълците" реализираха два гола. Нямаха време обаче за повече.

Полуфиналният реванш на "Олимпико" започна така, както свърши първия сблъсък на "Анфийлд" - с бесни атаки към двете врати и голови ситуации. И този път се видя, че двата тима разполагат със завидна ударна мощ в атака, но пък в дефанзивен план доста има какво да се желае.

Което оставя зрителя без дъх.

Садио Мане откри за "Ливърпул" в 9-ата минута. В 15-ата се стигна до куриозен автогол на Джеймс Милнър, след като топката срещна гърба му при изчистване.

Не мина много преди гостите да си върнат аванса - 2:1 с попадение на Джорджиньо Вайналдум в 25-ата. Десет минути по-късно Ел Шарауи удари греда.

"Рома" имаше шанса да изравни в началото на второто полувреме чрез Един Джеко. След малко повече от час игра съдията спести дузпа за "Рома" при явна игра с ръка на Александър-Арнолд на метри от голлинията.

Римският тим продължи да напада и пропуска. "Ливърпул" имаше добри контри. Завръщането на Мохамед Салах на "Олимпико" обаче не му донесе нов гол във впечатляващия актив този сезон.

В 85-ата Раджа Нианголан направи 3:2 с хубав удар. В 90-ата реферът прецени, че този път играта с ръка е основание за наказателен удар и Нианголан скъси още повече дистанцията - 4:2. Това обаче стана в добавеното време и след подновяването на играта прозвуча последният сигнал.

"Ливърпул" ще гони 6-а купа на шампионите и първа от 2005 г. (онзи незабравим финал отново с "Милан" в Истанбул). "Реал" (Мадрид), който ден по-рано трудно елиминира "Байерн", има 12. 

"Рома" заслужава поздравления за духа, който показа във втори пореден мач в Лигата след знаменитото елиминаране на "Барселона" в предишната фаза.