Компанията "Кембридж Аналитика", която предизвика скандала с незаконното използване на лични данни и подрони доверието във Фейсбук, обяви банкрут и спря работа, предаде Асошиейтед прес. Би Би Си съобщи, че се закрива не само филиала в Лондон, но и в Ню Йорк.

Фирмата е в центъра на скандал за намеса в президентските избори в САЩ в подкрепа на Доналд Тръмп. Тя е била наета от екипа на милиардера и в началото на годината стана ясно, че е имала достъп до личните данни на 87 милиона души, потребители на Фейсбук.

Заради разразилата се буря основателят на "Фейсбук" Марк Зукърбърг бе принуден да се яви на изслушване в Конгреса на САЩ и да обещае, че ще вземе мерки за поверителност на данните.

"Ню Йорк таймс" разкри, че "Кембридж Аналитика" е използвала алгоритъм за политическия анализ на предпочитанията на хората и рекламирала целенасочено в различни групи Доналд Тръмп.

Представители на фирмата няколко пъти уверяваха, че са унищожили масивите от лични данни на онези 87 милиона потребители още през 2015 година по искане на Фейсбук. Някои ръководители на фирмата признаха, че са помогнали на Тръмп да спечели изборите, други пък твърдяха, че изобщо не са използвали фейсбук, за да повлияят на избора за президент. 

Разкрито бе обаче, че от екипа на Тръмп са били платени 6 милиона долара за услугите на "Кембридж Аналитика".

Журналистката от "Обзървър" Карол Келуоладр, която първа разкри действията на компанията в полза на Тръмп, сега предупреди:

"Помнете - "Кембридж Аналитика" са специалисти по дезинформация. Така че какво точно закриват и защо?"