Върховенството на правото, глупако!

Това трябва да се напише на стената на премиерския кабинет. То е ключът към Шенген, Евро-зоната, Банковия съюз, Еврофондовете, а скоро и общата политика по сигурност и следващия етап на интеграция на ЕС изобщо. Преди 10 години ни пуснаха в ЕС с компромис в тази област и сега, заради наглия отказ от съдебна реформа, точно тя се изправя като нова граница между българите и тяхната по право Европа. Върховенството на правото е линията, която ще разграничи онези, които ще “вървят напред”, от онези, които ще “останат в периферията”, както изрично каза и Макрон преди дни. Ние не просто не можем да сме лидери на Балканите в техния стремеж към ЕС, ние сме основен аргумент срещу приемането им.

Аз, обаче, съм прекарал достатъчно време в този кабинет, да опитвам да обясня всичко това на този премиер, пък и на Горанов, Цачева и кой ли още не. Помня как Цацаров крещеше и заплашваше при всяка идея за реформа на прокуратурата. Помня как Борисов веднъж ми каза:

"Ицо, стига с тая конституционна реформа! Дай да строим съдебни палати! ‘Найш ли колко е хубаво...”.

Проблемът не е, че Борисов е глупав или не знае. Проблемът е, че е вграден в корупционния модел като мома в основите на мост. Разрушаването на модела значи край и на самия Борисов (заедно с Пеевски, Доган, Цацаров, кандидат-цацаровчетата, Корнелия и цялата висша държавна, партийна и “бизнес” номенклатура). Съответно, оцеляването на корупционния модел е основна кауза на Борисов и тази номенклатура. Но корупцията вече не е само кражба на пари. Тя е ограбване на бъдещето ни. Ако оставим тези хора да продължават така, те не само ще ни изтласкат от ЕС, но и ще ни превърнат в заден двор на Путин и Ердоган и бунище на историята.

Това управление е основен източник на нестабилност, корупция и геополитическа несигурност за страната. Демонстрира го ежедневно. Време е да си ходи! България може и заслужава много повече от тази унизителна агония...

В името на европейското си бъдеще, имаме нужда от управление, което може и знае как да направи решителна реформа на правосъдието. Единствено Демократична България може да го осигури.

 

 

---

Коментарът на Христо Иванов е по повод последните политически събития и е постнат над цитат от Еманюел Макрон: „В Европа ще вървим напред с тези, които искат да вървят напред. Няма да приемем компромис с ценностите си за тези, които искат да останат в периферията на историята.“

Клуб Z го препечатва от фейсбук профила му. Заглавието и подзаглавието са на редакцията.