За първи път новата руска хиперзвукова ракета "Кинжал" ще бъде демонстрирана на парада на 9 май, съобщи военният министър Сергей Шойгу. Тя е качена на изтребител МиГ-31К.

Ракетата развива скорост от 10 пъти скороста на звука и преодолява всички видове съществуващи противовъздушни и противоракетни отбранителни системи. Може да достави на разстояние от 2000 км ядрени или конвенционални бойни заряди.

"Кинжал" може да порази самолетоносачи, есминци, крайцери и фрегати на противника. През декември тази година ракетите ще бъдат разположени на бойно дежурство в Южния военен окръг.

Всъщност обаче ракетата не е изцяло нова, а е  преработена за "въздух-въздух" "Искандер", която е на въоръжение от 90-те.

Преди време президентът Путин разказа за новите руски оръжия в интервю за Ен Би Си.

В небето над Червения площад в чест на Деня на победата ще полетят и Су-57 пето поколение, Су-30СМ и МиГ-29МТ, както и стратегическите ракетоносци Ту-160, Ту-95МС и бомбардировача Ту-22МЗ

Самолетите ще прелитат на височина около 150 метра със скорост 200 км в час. Оперативно-тактическата бойна авиотехника и военно-транспортната авиация ще летаят на 300 метра и 600 км в час.

По площада ще преминат зенитно-ракетните комплекси "Тор-М2", боините машини "Терминатор", роботомеханизираните комплекси "Уран-6" и "Уран-9", снегоходи и други машини.

Общо 190 единици бойни оръжия, които определят облика на съвременната руска армия ще бъдат показани на парада, обобщи Шойгу.