Десетки кранове се издигат в небето над Лисабон, а работниците обновяват цели квартали на столица, в която кипи трескава дейност, информира Франс прес. 

Тези кранове са свидетелство за започналия подем в сектора на строителството след "черните години". 

След като напуска родната Украйна и се установява в Португалия в началото на 2000 година, Роман Куртиш, украински зидар, практикува различни професии. През 2009 година заедно със сънародника си Олександр Шуляк основава фирма за обновяване на градската среда Ркеса (Rkesa).

"По това време в края на месеца всеки получаваше заплата от 53 евро. Бяхме готови да се откажем", казва той. 

Обратът идва в началото на 2014 година. Три години след като получава план за европейска помощ под формата на заем от 78 милиарда евро, Португалия започва да излиза от кризата. Това е един благоприятен икономически обрат, от който двамата украинци се възползват.

Строителният сектор, по подобие на тяхната компания, преживял изключителен растеж след години на упадък и то в голям степен заради подновяването на градската среда.

В края на първата половина 2017 година в сектора работели 310 000 души спрямо 287 000 през 2016 година (+8 процента) според Националния статистически институт.

Производството в сектора е нараснало с 5,9 процента през 2017 година след свиване от 52 процента през последните 19 години, според оценката на Федерацията на строителната индустрия (FEPICOP).

Преди 2013 година в португалската столица "всяко трето жилище беше празно, остаряло или в напреднал стадий на разруха", припомня Луиш Мендеш, изследовател в Института по география и управление на територията към Лисабонския университет.

Днес нещата се променят. Много фасади в цвят охра, пострадали с времето, са покрити със скелета, за да се преобразят в нови реконструирани сгради, запазвайки оригиналния си облик.

Тази промяна е благоприятствана от редица регулаторни мерки, отбелязва университетският изследовател. Сред тях той цитира възстановяването на замразените от десетилетия заеми, "златните визи", които се предоставят на граждани от страни извън Европейския съюз, готови да похарчат поне 500 000 евро за покупката на недвижим имот. Друга подобна мярка е придобиването на статута на пребиващи, които плащат в страната данъци. Той дава данъчни облекчения на гражданите на страните извън Европейския съюз, които се настаняват в Португалия.

Към това се прибавят и множество данъчни стимули като освобождаване от местни данъци за 5 години при закупуването на стар недвижим имот, който ще бъде реновиран, както и намалени ставки от 6 процента от данък добавена стойност (ДДС) за ремонтни работи.

Жилищният пазар се концентрира основно в Лисабон и Порту, където цените не спират да се повишават рязко, принуждавайки по този начин хората с доходи под средните да напуска центровете на градовете.