Арестуват из цяла Русия съратници и поддръжници на опозиционера Алексей Навални, пише руският сайт Нюз.ру.

Полицията задържа хората на блогъра преди свикания от него на 5 май общоруски протест под наслов "Той не ни е цар". Митингът е насочен срещу Владимир Путин, който на 7 май официално ще встъпи за четвърти мандат като президент.

В Санкт Петербург е арестуван координаторът на движение "Петербургска пролет" и доброволец в щаба на Навални Иля Гантварг. Задържани са в град Чебоксари Семьон Кочкин и организаторката на протеста на 5 май Марина Политова, а в Кемерово - доброволецът Дмитрий Диденко.

Арестувани са хора в Рязан, Тамбов и други градове. Всички акции са с измислени предлози и обвинения. Например те са уличени в неправомерно участие в протеста в Кемерово след пожара в мола, когато хиляди се стекоха на площада и поискаха оставката на Путин. Той разговаряше с местните началници в сградата на общината, но не излезе пред народа. 

На Кочкин е повдигнато обвинение, че е призовал за участие в митинга "Той не ни е цар" в социалната мрежа "ВКонтакте". А на Диденко, че пушил на забранено място.

Полицаи с униформи са нахлули и в щабовете на Навални в Мурманск и Волгоград.

Очаква се утре стотици хиляди да излязат на протест срещу управлението на Путин. Цялата репресивна машина е вдигната още днес на бойна нога. 

Опозиционният лидер призовава милионите руснаци, които не са гласували за Путин или изобщо не са участвали в изборите, да излязат на улицата в своите градове и да протестират срещу "корупцията, установяването на монархия, неравенството, цензурата и беззаконието".