Нервнопаралитичните вещества от групата "Новичок" се тестват, но не се произвеждат в Чехия, заяви днес чешкото министерство на отбраната, предаде ТАСС. 

Според изявлението "с цел защита на сигурността на гражданите" в страната са тествани химическите свойства на веществата от групата "Новичок", както и други бойни отровни вещества като зарин или табун. Извършвани са изпитания върху микрограмове от серията "Новичок", след което пробите са били незабавно унищожавани, казва военното ведомство. 

Външното министерство в Прага също днес обяви, че в Чехия не са извършвани изпитания на веществото А234, с което са били отровени Сергей и Юлия Скрипал във Великобритания, а с друг агент от серията "Новичок".

Вчера в телевизионно интервю чешкият президент Милош Земан съобщи, че Чехия е било произведено незначително количество вещество от групата "Новичок". Позовавайки се на данни от военното разузнаване, Земан каза, че в Бърно е бил тестван нервнопаралитичният газ А230, предаде ТАСС.

Пражкият вестник "Лидове новини" цитира днешно изявление на премиера Андрей Бабиш, който изразява недоумение, че чешките спецслужби правят разнопосочни изявления за наличието на "Новичок" на територията на страната. Изданието припомня вчерашните думи на президента, че по данни на военното разузнаване в Чехия е синтезирано веществото А230, което е от групата "Новичок".

Информационната служба за сигурност (контраразузнаването) била констатирала, че веществото не е от групата "Новичок", но Земан казал, че приема версията на военното разузнаване. 

"Това е изненадващо, главно защото една служба твърди едно, а друга служба казва съвсем друго. Така че трябва да ги питаме какво всъщност имат предвид", каза премиерът Бабиш. 

Днес Русия използва думите на Милош Земан, за да заяви, че те са опровержение на безпочвените обвинения на Лондон, че Москва е отговорна за покушението срещу Сергей и Юлия Скрипал, отбелязва "Лидове новини".