България е трета сред 28-те страни-членки на Европейския съюз по производство на вредни емисии на въглероден двуокис, показва анализ на Евростат за 2017 г. за екологичната оценка на тези емисии. 

Миналата година в България са били произведени в повече над 8% вредни емисии на въглероден двуокис - над 27 милиона тона от веществото, следствие от производството на топлоенергия и битовото отопление. 

На първа позиция по производство на емисии от въглероден двуокис е Малта, следвана от Естония.Най-голямо намаление на вредните емисии е регистрирано в Дания и Финландия.

Въпреки това България се присъедини към Полша и обжалва решението на Европейската комисия за ниските нива на емисиите от ТЕЦ, които трябва да бъдат достигнати до 2021 г. Мотивът е да предпази добива на въглища и работни места -  топлоцентралите на въглища произвеждат близо 41% от електроенергията у нас.

Приетият от ЕК регламент през април 2017 г. въвежда много по-високи изисквания към големите горивни инсталации, каквито са ТЕЦ "Марица Изток 2", двете американски централи (ТЕЦ "ЕЙ И ЕС Гълъбово" и ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3") и ТЕЦ "Брикел". Затова от тяхно име българското правителство ще иска дерогация, предвидена по чл.15(4) от Директива 2010/75/ЕС, за по-либерални норми на вредните емисии.

Обжалването на решението на ЕК за емисионните нива от топлоелектрическите централи е слабо, а присъединяването на България към обжалващите в началото на нейното европредседателство изпраща ужасен политически сигнал, заяви в началото на януари т.г. адвокатът Сам Брайт от лондонската природозащитническа адвокатска кантора ClientEarth, който коментира решението на България да се присъедини към Полша и да търси дерогация.