Парламентът в Армения избра опозиционера и водач на протестите Никол Пашинян за премиер, съобщи ТАСС. Той беше единствен кандидат и получи подкрепата на 59 парламентаристи при необходими 53 гласа.

През миналата седмица депутатите от управляващата партия блокираха избирането му. И тогава той бе единствен кандидат за позицията. Решението на парламента предизвика многохилядни протести в Ераван.

Пашинян води продължаващите вече седмици протести, които доведоха до оставката на Серж Саркисян. След десет години като президент той се оттегли заради законовите ограничения за президентските мандати. Тогава стана премиер на фона на промени в държавното управление, отслабили президентската власт и засилили тази на премиера.

42-годишният Пашинян е бивш журналист и отдавнашен опозиционер. Той обеща да проведе предсрочни парламентарни избори веднага след като сиуацията се успокои и вотът може да бъде проведен без сблъсъци. Преди това обаче той трабва да осигури подкрепата на депутатите за състава на кабинета си.

Малко преди гласуването в парламента в Ереван пристигна вокалистът на американската метъл група System of a Down Серж Танкян, който е от арменски произход. Той изрази подкрепата си за Пашинян и се включи в протестите. Песните на групата му звучат по улиците на Ереван от началото на протестите в средата на април.

Стотици привърженици на Пашинян се събраха днес на централния площад в столицата Ереван, докато парламентът гласуваше. Ако единственият кандидат не беше утвърден, щеше да се наложи законодателното събрание да бъде разпуснато и да се свикат предсрочни избори, отбелязва ДПА.

"В Армения няма да има привилегировани хора. Изборните резултати повече няма да се фалшифицират. Няма да се раздават подкупи", заяви протестният лидер в парламента преди вота. "Ръководните постове няма да бъдат средство за печелене на пари. Корупцията ще бъде изкоренена."

Днешното парламентарно заседание продължи по-малко от два часа. Депутатите не задаваха въпроси на Пашинян. Кандидатурата му бе подкрепена от блока "Царукян", фракцията на самия Пашинян, "Елк", от Арменска революционна федерация "Дашнакцутюн" и редица членове на Републиканската партия на Армения, която разполага с мнозинство в парламента. Председателят на парламентарната група на Републиканска партия Вахрам Багдасарян изтъкна, че решението е взето в името на стабилизирането на обстановката в страната и не означава, че партията подкрепя новия премиер.

Десетки хиляди поддръжници на Пашинян ликуваха на централния площад след вота.

"Избираме нов път в Армения, където водач ще бъде народът, а не клановете. Ще се разкриват работни места, хората ще се върнат, корупцията ще изчезне", заяви 42-годишен служител в ереванското метро.

След избирането си Никол Пашинян заяви пред журналисти, че възнамерява за смени министъра на отбраната. Той каза също, че се надява да се срещне с руския президент Владимир Путин на срещата на Евразийския икономически съвет в Сочи на 14 май.

Пред журналистите Пашинян каза също, че смята утре, 9 май, да посети Нагорни Карабах. По-рано той казваше, че ако бъде избран за премиер, ще се бори републиката да бъде международно призната.
Нагорни Карабах е един от най-сложните проблеми за Армения. Районът официално е част от Азербайджан, но се контролира от подкрепяни от Ереван арменски етнически сили от края на сепаратистка война през 1994 г. Между арменските сили и разположените от другата страна на демилитаризираната зона азербайджански войници редовно избухват сблъсъци, припомня Асошиейтед прес.

Путин поздрави новия арменски премиер. В комюнике Кремъл изрази надежда, че близките отношения между Русия и Армения ще продължат да укрепват, отбелязва Ройтерс.