Генсекът на Китайската компартия и президент на Китай Си Цзинпин прие севернокорейския вожд Ким Чен Ун, предаде китайската държавна агенция Синхуа.

Комунистическият диктатор Ким отиде на изненадващо посещение в Китай само дни преди срещата си с американския президент Доналд Тръмп. Това е очевиден знак, че Пхенян разчита на Пекин и е послание към Вашингтон, че Китай стой зад гърба на Северна Корея, коментират дипломати. Един вид Ким демонстрира, че търси благословия от Си преди разговорите си с Тръмп и я получи, добавят експерти.

Двамата лидери са се срещнали в Дилан в северноизточната част на Китай на 7 и 8 май. Си и Ким са разговаряли по най-актуалните теми от световните проблеми в сърдечна и приятелска атмосфера. Били са обсъдени и най-важните въпроси от развитието на двустранните отношения, информира Синхуа.

"Китай подкрепя привързаността на Пхенян към обявяване на Корейския полуостров за зона, свободна от ядрено оръжие, както и диалога между САЩ и КНДР за урегулиране на проблемите по пътя на преговорите", заявил китайският лидер, цитиран от РИА Новости.

Си добавил, че Пекин е готов, заедно със заинтересованите страни, да "продължи процеса за мирно урегулиране и да играе активна роля в достигането на дълготраен ред и стабилност в района". Той подчертал, че поддържа обявеното спиране на ракетната програма от Ким.
 

Само преди малко повече от месец - в края на март, Ким направи светкавична визита в Пекин. Малко по-късно той обяви, че спира ядрената си програма и ракетните тестове. Бе съгласувана и среща с американския президент Доналд Тръмп. Севернокорейският вожд направи и исотрическо посещение в демилитаризираната зона между двете Кореи и разговаря с южнокорейския си колега Мун. Пхенян се обяви и за обединяването на двете страни.

Американският президент Доналд Тръмп написа в Туитър, че днес - вторник, в 8,30 ч. (15.30 ч. българско време), ще разговаря по телефона с китайския си колега Си Цзинпин, за да обсъди въпроси, свързани с търговията и със Северна Корея, съобщиха осведомителните агенции. Тръмп нарича Си "свой приятел", обещава, че по търговските въпроси ще се случат "хубави неща", и казва, че във връзките със Северна Корея се изгражда "доверие".

Очаква се до края на май или най-късно началото на юни Доналд Тръмп и Ким Чен Ун да се срещнат и да направят опит да изгладят противочерията между Вашингтон и Пхенян. Най-вероятно разговорите ще се водят на демаркационната граница между Северна и Южна Корея  в Дома на мира, където се срещнаха и Ким и Мун.