Стара компания, която допреди месец е била собственост на "Ню Бояна Филм" и в последните години е декларирала, че не е извършвала икономическа дейсност, е купувачът на 50% от фирмата "Телеграф Медиа", издател на вестниците на депутата от ДПС Делян Пеевски. Това става ясно от документите в Търговския регистър и Комисията за защита на конкуренцията.

На 25 април от компанията - собственик на "Телеграф Медиа" - "Интръст", и "Ню имидж България" съобщиха, че е подписан предварителен договор за покупко-продажба на 50 на сто от капитала на "Телеграф Медиа". За целта ще бъде създадено "ново дъщерно дружество" на купувача, което да придобие дяловете, пишеше в съобщението.

Два дни по-късно е поискано разрешение за сделката от КЗК. В документа става ясно, че купувач е фирмата "Ню имидж медия". Това обаче не е ново дъщерно дружество, а стара компания, която е носила името "Ню Бояна Дивелопмънт". Тя е регистрирана през 2015 г. с капитал от 2 лв. Смяната на името й е факт от 5 май, става ясно от Търговския регистър. Тогава е сменена и собствеността й - "Ню Бояна Филм" я прехвърля на "Ню Имидж България", а последната иска смяната на името и предмета на дейност, в който допреди това не фигурира нищо, свързано с издателска дейност.

Покрай сделката зца 50% от вестниците на Пеевски текат и още фирмени преобразувания. Компанията "Интръст", която е 100% собственост на депутата от ДПС, е едноличен собственик на капитала на "Телеграф Медиа". Последната пък държи акциите на други дружества - "Монитор", "Политика днес", "Компакт Меридиан". По партидата на всяко от дружествата обаче е поискано вливането им в компанията - майка "Телеграф Медиа", 50% от която пък се очаква да бъде продадена на "Ню Имидж Медия" от "Интръст" на Пеевски.

Според документите преобразуването е с цел по-лесно управление на фирмите. Всички те са и с един и същи управител - Александър Георгиев.