СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН - Московската пропаганда бълва серия гротескни лъжи: украински банди искат да взривяват АЕЦ, ЦРУ заразява питейна вода с наркотици. В Русия вярват почти на всичко.

Така започва обзорния си репортаж от Москва Кристиан Нееф, публикуван в “Шпигел”. Каква е руската действителност през погледа на един опитен германски журналист?

Ужас, срам, позор! За какво по дяволите е тази свобода? Русия ужасно се вълнува. И по адрес на кого? Фабио Капело, италианският треньор на руския национален отбор по футбол”, пояснява авторът. Преди седмица Капело изложил пред футболния съюз своите виждания за причините, довели до позорното представяне на националите на мондиала в Бразилия: грешките на вратаря, прекалено мудна игра, изоставане в сравнение с европейския футбол. 

Позицията му взривила вълна от недоволство. Та този човек получавал минимум 7 милиона евро годишно и би следвало поне да поеме вината за провала. “Все пак той каза самата истина, която всички ние знаем”, цитиран е в. “Московский комсомолец”.

“Що се отнася до футбола, окей. И в други държави по тази тема кръвта кипва. Но в Русия има е един особен вид шизофрения: руснакът понякога подозира какво точно се случва и може би дори защо, но непременно иска да повярва в обратното. Това е така особено в кризисни периоди. Тогава той с удоволствие посяга към шаблони, които иначе са прийом на омразната върхушка за ориентация в правилната посока”, обяснява Нееф. Авторът твърди също, че управляващият елит контролира телевизията.

По темата “Украйна” болшинството от населението вярвало на всичко, което му поднасят от малкия екран: че там фашисти избивали мирни руснаци, чиято единствена вина е, че искат да говорят на майчиния си език. И никой не се запитвал защо Путин не влияе на сепаратистите, които публично подкрепя. Това обаче не е коментирана по телевизията тема.

Медийната машина дотолкова е набрала скорост, че вече “никой не знае как тя би могла да бъде поставена под контрол”, пише авторът на публикацията. Той обаче допълва, че това твърди не някой злонамерен   чужденец, а самият Глеб Павловский, бивш съветник на президентската администрация.

Кристиан Нееф посочва само някои примери от миналата седмица относно изкривените възприятия на руснаците и то благодарение на пропагандата на Кремъл:

“Всичко, абсолютно всичко можем да произвеждаме сами”, заяви Путин миналия понеделник по време на среща с представители на руската оръжейна индустрия. Тя бе свикана по повод поредните санкции спрямо Русия, наложени от Европейския съюз. Те включват и забрана за оръжеен износ в Русия. “Не виждам големи трудности”, заяви на въпросната среща Путин, предавана по телевизията. Събеседниците му също не съзряха драма.

Истината обаче е друга, припомня Кристиан Нееф. Една трета от руската междуконтинентална ракета SS 18 е от украински части. От украинското Запорожие идват и двигателите за транспортния самолет АН-124, както и руските бойни вертолети. Русия внася  от Запада и 90 на сто от техниката за оръжейното си производство.

Думата на президента обаче е равносилна на заповед. Правителството незабавно забрани вноса от чужбина на автобуси, трамваи, елеватори и булдозери. Под възбрана е и вносът на плодове и зеленчуци от Полша, както и млечни продукти от Украйна, въпреки, че супермаркетите разчитат предимно на този внос. Само при ябълките Русия покрива едва една четвърт от нуждите си от собствено производство, припомня Нееф и преминава към друг акцент от руската действителност:
Отдавна се чуват гласове Русия да започне да произвежда модерни самолети, автомобили и скоростни влакове, както и повече хранителни стоки. И до днес това не е станало. Това го знае всеки руснак и негодува. И въпреки това всички са в примката на пропагандата, според която страната не била зависима от чужбина. И докато в началото на март 53 на сто от руснаците бяха разтревожени от задаващи се нови санкции от страна на Запада, сега, когато те вече са факт, този процент парадоксално падна на 36.

“Не беше ли популярна още при съветски времена мечтата страната да е независима от вноса? Тогава партийното ръководство не заблуждаваше ли народа в измамна сигурност? Пропагандираният от медиите целенасочен оптимизъм доведе и до един друг впечатляващ социологически резултат: според “Галъп” както никога преди сега внушителното мнозинство от руснаците вярват, че икономическите условия се подобряват”, пише Кристиан Нееф.

Авторът обаче е категоричен, че точно обратното е вярно: за първите 4 месеца на годината спад при брутния вътрешен продукт, както и на реалните доходи на населението. Централната банка е вдигнала лихвите по кредитите, като за физически лица в момента те са до 22 на сто. Това удря и инвеститорите. Точно тези хора сега трябва да строят заводи, чието производство да замени вноса от Запада.

“Властимащите никога досега не са лъгали така драстично”, бичува Нееф.

Според него средният руснак вече вярвал на всичко, което му сервират. Той дори не се учудвал на заглавие в “Комсомолская правда”: “Боингът беше свален по погрешка по време на маневри на украинската армия”. Той вярва и че “киевските банди” са в състояние да взривят украинските АЕЦ и че ЦРУ заразява с наркотици и химикали питейната вода в Украйна, което пък водело до промени в човешкото съзнание.

“Кремъл изгради пропагандата си върху идеята, че единствено  правилното от морална гледна точка е подкрпепа за неговата политика”, цитиран е Александър Морозов, директор на московския Център за изследване на медиите. Естествено всеки искал да е на правилната страна и никой не съзирал необходимост от критично мислене. Хората просто заживяли в един имагинерен свят.
Според автора руският политически елит владее телевизията и насочва общественото мнение в угодна нему посока.

Литературният критик Андрей Малгин дори смятал, че “сега се лъже в прав текст”. Така държавата постигала по-бързо желания ефект. Че защо да се оставяло място за съмнения?

Пред “Шпигел” Малгин заявява: “Работил съм за съветски вестници при четирима лидери в Кремъл – от Брежнев до Горбачов. Но така драстично и безсрамно, както е сега, властимащите никога не са лъгали. Те достигнаха до нова точка низост.