Франция, Великобритания и Германия са решени да продължат да прилагат иранското ядрено споразумение и същевременно да работят по договаряне на ново и по-обхватно, предаде Франс прес.

"Ще останем страни по споразумението. Правителствата ни остават решени да гарантират прилагането на споразумението и ще работят за това с останалите ангажирани с него страни. Приканваме САЩ да се съхранят структурите на споразумението и да се избегне всякаква мярка, която би попречила на пълното му прилагане от другите страни", се казва в съвместно изявление на лидерите на трите европейски държави Еманюел Макрон, Тереза Мей и Ангела Меркел.

Тримата лидери изразяват съжаление и безпокойство след решението на Тръмп да се изтегли от иранското ядрено споразумение, което, по думите им, "е от особено значение за споделената ни сигурност" и напомнят, че Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) смята, че Иран продължава да спазва ангажимента си да не разработва ядрено оръжие.

Тереза Мей.

Последното се оспорва от САЩ и Израел.

Тримата европейски лидери призовават Иран да прояви сдържаност в отговора си на американското решение и да продължи да спазва задълженията си по споразумението. В замяна Техеран ще се възползва от отмяната на икономическите санкции от другите страни по документа, обещават те.

Тръмп извади вчера САЩ от сделката с Иран.

Париж, Лондон и Берлин искат и да се подготви ново, по-обхватно споразумение за ядрената програма на Иран след 2025 г., ракетната му програма и "дестабилизиращите му регионални дейности, по-специално в Сирия, Ирак и Йемен" - все теми, които мотивираха изтеглянето на САЩ от сегашното споразумение, отбелязва АФП.

Иранският президент по-рано заяви, че иска в близките седмици Техеран да обсъди с европейците, китайците и руснаците дали те могат да гарантират интересите на Иран след оттеглянето на САЩ от ядреното споразумение.

ЕС е решен да съхрани иранското ядрено споразумение и съжалява за решението на президента Тръмп да изтегли САЩ от него, заяви шефката на дипломацията на ЕС Федерика Могерини.

Федерика Могерини.


Иранското споразумение "изпълнява целта си да гарантира, че Иран няма да разработва ядрени оръжия и ЕС е решен да го съхрани", каза Могерини.

"Не допускайте никой да разтрогне това споразумение. То е един от най-големите успехи на дипломацията и ние сме постигнали заедно", обърна се Могерини към иранските ръководители и граждани. "Продължавайте да спазвате вашите ангажименти и ние ще продължим да спазваме нашите. Заедно с останалата част от международната общност ще съхраним това ядрено споразумение", заяви Могерини.

Тръмп не уточни кои санкции на САЩ срещу Иран ще бъдат възстановени и кога, но предупреди, че "всяка страна, която помага на Иран в стремежа му към ядрени оръжия, може също да бъде тежко санкционирана от САЩ".

"ЕС е решен да действа съобразно със своите интереси в областта на сигурността и да защитава своите икономически интереси", отвърна Могерини. "Докато Иран продължава да спазва свързаните с ядрената програма свои задължения, както прави досега, ЕС ще продължи да е ангажиран с пълното и ефективно прилагане на ядреното споразумение", увери тя.

Бившият американски президент Барак Обама нарече решението на президента Доналд Тръмп за изтегляне на САЩ от иранската ядрена сделка "сериозна грешка", която ще подкопае глобалното доверие към Америка, предаде Асошиейтед прес. Правителството на Обама договори сделката, припомня агенцията. 

В разпространено снощи изявление Обама каза, че решението на Тръмп да се изтегли е "погрешно", още повече, че Иран изпълнява споразумението.

Барак Обама.

Бившият президент на САЩ предупреди, че "постоянното подигравателно отношение към споразумения, по които държавата ни е страна, рискува да подкопае доверието към Америка и ни противопоставя на големите световни сили". Обама също така предупреди, че без сделката САЩ могат един ден да се окажат изправени пред лош избор: въоръжен с ядрено оръжие Иран или поредна война в Близкия изток.

Според него сделката с Иран показва какво може да се постигне чрез дипломация, включително когато става дума и за Северна Корея.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп се отказа от ядреното споразумение с Иран, заявявайки, че по този начин ще може да постигне още по-добър договор, който да контролира и иранските балистични ракети, както и влиянието на Техеран в региона. Звучи ли ви познато? Би трябвало. Той говори същото - за по-добри споразумения, когато изтегли САЩ от Парижкото споразумение за климата. Даде същите празни обещания, заявявайки, че ще представи планове за мир в Близкия изток, и за по-добро, по-евтино и по-достъпно здравеопазване. Засега Тръмп показа, че е експерт в развалянето на споразумения - относително лесна задача за един президент - и че изобщо не му достигат задълбочеността в политиката, стратегическата визия и търпението, необходими за сключването на нови споразумения, се казва в редакционна статия на в. "Ню Йорк таймс".

Като става дума за опасността от надпревара в ядреното въоръжаване в Близкия изток, няма признаци, че Иран или която и да е друга от основните сили, участващи във все още съществуващото и засега успешно споразумение просто ще последва измисления от Тръмп нов план. По-вероятно е решението му да позволи на Техеран да поднови ядрената си програма, да влоши отношенията с европейските съюзници, да подкопае доверието в Америка, да създаде условията за евентуална по-голяма война в Близкия изток и да затрудни постигането на споразумение със Северна Корея относно нейната ядрена програма.

С други думи, точно каквото можеше да се очаква от човек, който - въпреки серия от банкрути и съдебни дела срещу него, има репутацията на майстор на сделките - вероятно заради една книга и телевизионно риалити шоу. Той продължава да отхвърля споразумения, които според него не е трябвало никога да бъдат сключвани, и нарушени обещания за "по-добра сделка".

В същото време Тръмп премина от заплахи с война към дипломация със Северна Корея и се готви да се срещне с нейния лидер Ким Чен Ун, за да го убеди да изостави ядрената си програма и арсенал от 20 до 60 оръжия. Защо севернокорейците да вярват, че САЩ ще спазят което и да е споразумение, сключено от президента? Залозите с Иран са високи. Със Северна Корея обаче те са още по-високи, подчертава американският всекидневник. 

Изявлението на президента на САЩ Доналд Тръмп, че страната му се изтегля от ядреното споразумение, е поредното ирационално решение, засягащо интересите на Америка и на света, пише френският в. "Либерасион".

Нито целувките на френския президент Еманюел Макрон, нито по-хладните доводи на германската канцлерка Ангела Меркел, нито призивите на британския външен министър Борис Джонсън, който подкани президента на САЩ "да не изхвърля бебето заедно с мръсната вода", не постигнаха резултат. Тръмп показа, че той прави ходовете на международната шахматна дъска, без да показва уважение към съюзниците си, които го посетиха във Вашингтон. САЩ са само една от шестте страни, подписали ядреното споразумение с Иран през 2015 г., но могат самостоятелно да провалят всичко, отбелязва френското издание, подчертавайки, че Тръмп взе едностранно решение и при изтеглянето от парижкото споразумение за климата на 1 юни миналата година.

Защо, пита вестникът. Президентът на САЩ държи да изпълни предизборните си обещания, независимо колко са реваншистки по отношение на предишния президент Барак Обама или колко са опасни за икономическите и геополитическите интереси на неговата страна и света. Независимо дали водят до заплаха от безпрецедентна криза с европейските съюзници, независимо дали водят до риск от въоръжен конфликт между Израел и Иран в Близкия изток, в който Сирия и Ливан ще бъдат "странични жертви".

Независимо дали компрометират инвестициите на американски предприятия. Всичко това е без особено значение, защото Тръмп е начело на най-голямата световна сила и има възможност да блокира всички останали страни. Той направи точно това, използвайки за претекст една по-голяма цел: да запази мира в Близкия изток и света - което, според него, може да се постигне чрез замяна на споразумението, сключено от Обама. Това е неговият начин да се представи като спасител на човечеството - включително на иранския народ - който, както посочи Тръмп, е подтиснат от режима на моллите.

Кремъл.

Русия е дълбоко разочарована от решението на президента Доналд Тръмп да изтегли САЩ от иранското ядрено споразумение, заяви руското външно министерство, според което това решение е грубо погазване на международното право, предаде Франс прес.

"Дълбоко сме разочаровани от решението на американския президент за едностранно оттегляне от споразумението и възстановяване на американските санкции срещу Иран. Изключително сме обезпокоени, че САЩ за пореден път действат против становището на повечето държави и грубо погазват нормите на международното право", се казва в изявлението.

Според Москва това решение на Тръмп "е поредното доказателство, че Вашингтон е неспособен да води преговори, а американските критики към законната ядрена дейност на Иран служат само за уреждане на политически сметки" с Техеран.

"Няма и не може да има никаква причина да се подкопае споразумението, което е доказало ефикасността си. Иран стриктно спазва задълженията си и това редовно се потвърждава от Международната агенция за атомна енергия, а САЩ уронват международното доверие в тази организация", заявява руското дипломатическо ведомство, цитирано от Ройтерс.

Министерството добавя, че Русия има готовност за по-нататъшно взаимодействие с другите страни по иранското ядрено споразумение (Китай, Франция, Великобритания и Германия) и че ще продължи активно да развива двустранното сътрудничество и политическия диалог с Иран, отбелязва ТАСС.