САЩ са решени да работят със Северна Корея за постигането на мир на Корейския полуостров, заяви пред севернокорейски представители в Пхенян американският държавен секретар Майк Помпео, цитиран от Ройтерс.

"Имам високи очаквания, че САЩ ще играят много голяма роля в постигането на мир на Корейския полуостров", заяви Ким Йон-чхол, бивш началник на разузнаването, който отговаря за междукорейските отношения.

"САЩ са също толкова решени да работят с вас, за да постигнат точно това", заяви в отговор Помпео.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео пристигна на посещение в Северна Корея за преговори за освобождаването на трима задържани американци и подготовка на безпрецедентна среща на върха между президента на САЩ Доналд Тръмп и лидера на КНДР Ким Чен-ун.

Това е втора визита на Помпео в Северна Корея за по-малко от шест седмици.

"Бяхме противници в продължение на десетилетия. Сега се надяваме, че можем да работим заедно, за да решим този конфликт, да премахнем заплахите към света и да направим така, че вашата страна да има всички възможности, които вашият народ е заслужил", добави държавният секретар на САЩ по време на обяд със севернокорейския представител.

Служител на южнокорейското президентство заяви, че се очаква Помпео да се върне от Северна Корея с трима задържани американски граждани, както и с подробности за предстоящата среща на върха със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, включително точната дата.

Централен въпрос при посещението на Помпео е освобождаването на трима арестувани американци, съобщава Държавиният департамент. Пхенян освободи задържаните "като знак за добра воля". Един от тях е задържан още през 2015 г., а другите двама - миналата година. И тримата са обвинени в шпионаж.

Миналата година малко след пристигането си в САЩ почина американски студент, освободен след 17 месеца затвор в Северна Корея. 22-годишният Ото Уормбиър беше върнат в много тежко здравословно състояние. Той е арестуван докато е на туристическа обиколка в Северна Корея през 2016 г., защото се е опитал да открадне предмети с пропагандни лозунги. Според семейството на младежа, той е изпаднал в кома през март 2016 г., след като е осъден на 15 години тежък труд в севернокорейски лагер.

Смъртта му доведе до допълнително засилване на напрежението между Вашингтон и Пхенян.

Втората визита на Помпео цели също да подготви почвата за историческата среща между севернокорейския лидер Ким Чен Ун и американския президент Доналд Тръмп. 

През април Тръмп изненадващо обяви решението си да приеме поканата на Пхенян за среща на високо равнище. Планирането ще приключи скоро, а разговорите ще се съсредоточат около ядреното разоръжаване на Корейския полуостров, заяви Помпео.

По време на изявлението си за оттеглянето на САЩ от ядреното споразумение с Иран, Тръмп обяви, че Помпео пътува към Пхенян и заяви:

"Смятаме, че градим добри отношения със Северна Корея."

"Срещата е договорена", каза президентът на САЩ за предстоящите разговори със севернокорейския лидер. "Мястото е избрано. Датата и часът. Всичко е договорено. Ще видим как ще се получи. Може и да не се. Но може да бъде нещо пекрасно за Северна Корея, за Южна Корея и за целия свят."