Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) не очаква повишение на икономическия растеж в България през 2018 година и прогнозира запазване на темпото от миналата година. - 3.6%. Това става ясно от новия й доклад "Регионални икономически перспективи".

През 2017 г. беше отчетен същият ръст. През ноември м.г. обаче банката прогнозира забавяне до 3.2%. За 2019 година се очаква слабо понижение на ръста на БВП до 3.4 на сто.

Министерството на финансите е доста по-оптимистично, тъй като очаква икономиката на страната да порасне до 3.9%. А Уникредит Булбанк е още по-ведра - 4.4% през 2018 г. и 4.2% през 2019 г.

ЕБВР отбелязва, че през миналата година частното потребление е представлявало основен двигател на растежа на българската икономика с оглед на увеличаване на средната заплата поради затягане на пазара на труда и нарастване с 10% на минималната работна заплата. По-доброто усвояване на структурните фондове на ЕС пък доведе до увеличаване на инвестициите през 2017-а година след техен спад година по-рано.

Нетният износ обаче се отрази отрицателно върху икономическия растеж поради увеличаването на вноса, дължащ се на по-силно вътрешно потребление. ЕБВР отбелязва, че след тригодишна дефлация потребителските цени се увеличиха през 2017-а година в резултат на по-голямото потребление на домакинствата.

През миналата година българското правителството се придържаше към строга фискална политика, което доведе до бюджетен излишък, възлизащ на 0.9% от БВП в края на 2017 г., се посочва в новия доклад на ЕБВР.

Според банката икономическият растеж в България ще продължава да се определя от вътрешното търсене, тъй като затегнатите условия на пазара на труда стимулират потреблението, докато инвестициите ще продължават да се засилват с оглед на инфраструктурните проекти, финансирани според Европейската бюджетна рамка 2014-2020 г.