Учени от Тексаския университет в Далас определиха геоложките условия, при които преди 700 милиона години настъпило глобално застудяване на нашата планета и Земята била покрита изцяло с лед, съобщи "Лента". По мнението на учените климатичните промени били свързани с появата и движението на тектонските плочи.

Хипотезата за "Земя - снежна топка" обяснява защо през криогенния период настъпило наслагване на ледникови терени. Предполага се, че тогава на екватора било толкова студено, колкото на полюсите на планетата. Ледниковият период продължил милиони години, докато в атмосферата не се натрупало достатъчно количество парникови газове, изхвърлени от вулкани. Материците в екваториалните райони "се освободили" от ледовете и в резултат започнали процеси, свързани с химично изветряне и обогатяване на океанската вода с минерали, които са нужни за увеличаване на бактериите. Впоследствие се появили допринасящи за глобалното затопляне многоклетъчни форми на живот.

Учените предполагат, че Земята се покрила изцяло с лед след появата на тектонските плочи. Смята се, че първоначално земната кора била едно цяло, а разделянето й на отделни големи фрагменти станало по-късно. Литосферата се разцепила преди 600-800 милиона години и това довело до вулканични изригвания, преместване на материци и в края на краищата до появата на "Земя - снежна топка". 

Резултатите от изследването са качени на сайта Phys.org.