Представете си зоопарк, в който нещастният ягуар Алонсо нямаше да има нужда да бяга - защото нямаше да има клетка. Тъкмо обратното, хората, които искат да надникнат в света на животните, ще го правят скрити, в специално изградени заграждения, които не пречат на животните да се разхождат свободно.

Младият архитект
Ингелс

Това е проект на датския гений в архитектурата Бярке Ингелс, с който той смята да обърне с главата надолу зоопарка от 60-те в Гивскуд, наречен "Зоотопия".

Ключов елемент не са просто 300-те акра, или над 1200 декара, в които животните ще могат да живеят необезпокоявани от решетки и пазачи. Важното е, че хората ще мога да виждат животните, без да се натрапват в средата им. 

"Най-голямата и най-важна задача на архитектите е... да се уверят, че градовете ни предлагат щедра рамка за всякакви хора от различни среди, икономика, пол, култура, образование и възраст - така че те да могат да живеят заедно в хармония," казват от Бярке Ингелс Груп. "Да се постигне това е най-трудно именно в една зоологическа градина"

Посетителите ще могат да наблюдават лъвове от бункер, погребан под хълм, и да надникнат при пандите през параван от бамбук. Ще гледат мечките от малка къща, скрита в купчина от дървесни стволове.

"Вместо да копираме архитектурата от различни континенти, вместо да се ползва местна архитектура, ние предлагаме да се интегрират и да се скрият сградите, доколкото е възможно, в пейзажа", казват Бярке. Желанието му е да се избегне обичайния "Дисни" подход, при който клетките на тигрите са като индийски храмове, а за да видиш пандите, влизаш в китайска пагода. "Затова просто махаме сградите изцяло."

Новата схема преобръща също така модела на безкрайни алеи и площади, с тук-таме малки заграждения. Вместо това, посетителите ще се събират на малък централен площад, откъдето да тръгват по един от трите маршрута, или трите континента - Африка, Америка и Азия. През Африка ще се минава с лодки, които са прозрачни отвътре и отразителни отвън. Архитектите работят със странната идея, че животните няма да забележат големи металически мехури, плуващи в реката. Над Америка ще се лети, а през Азия ще се карат велосипеди.

План на зоопарка - с централната част и трите континента.

Но архитектите от Бярке Ингелс Груп не искат просто да ни забавляват. Те имат по-висша цел - да научим нещо от животните, имащи шанса за свобода.

"Кой знае, може би един носорог ще ни научи нещо за това как живеем - или за това как ще живеем в бъдеще?"

Дивите животни могат да ни научат на много и ако просто ги оставим да си живеят в собствената си среда. Но проектът на Бярке Ингелс е една стъпка напред за зоологическите градини - място, където Алонсо нямаше да го застигне изстрелът на ловеца.