Европа трябва да върви напред и не можем да чакаме страните, които правят малки крачки в последния възможен момент. Това заяви френският президент Еманюел Макрон при удостояването му с тазгодишната награда "Карл Велики" за неговата "визия за нова Европа".

"Бойко, както и Петро (Порошенко) го знаят, аз не вярвам в заключената с катинар Европа, предварително определила клуб за неколцина, но не вярвам и в една Европа, която би могла вечно да изчаква досега 28-те, а утре 27-те или кой знае колко страни вдругиден да постигнат до една съгласие по абсолютно всички въпроси. Трябва да отчетем – защото сме напредвали винаги така – че някои имат силата на духа, характера, волята да вървят напред, ако правилата са ясни: вратите са отворени за всеки един и той ще може да се присъедини в деня, в който пожелае или е в състояние да стори това. Но не можем да смятаме, че изборът на Европа би бил винаги продиктуван единствено от общия знаменател, избор на най-малкия риск, избор на най-малката крачка в последната минута, не!"*

Трябва да действаме сега и не можем да чакаме, заяви той и призова за създаване на амбициозен дневен ред в рамките на Европейския съюз.

Да не бъдем слаби, да се обединим, да не се страхуваме, да не чакаме, а да действаме сега. Това са четирите принципа на френския президент за бъдещето на Европа, които той защити в реча си. Той заклейми национализма и призова страните от ЕС да се борят против него.

Макрон изтъкна важността на отношенията между Франция и Германия за блока като цяло. Така той отговори на критиките, че дневния ред на Евросъюза се кове само от Берлин и Париж, а останалите държави са пренебрегвани.

Той за пореден път призова за по-тясна интеграция на еврозоната. Предложението му е валутният съюз да има собствен бюджет въпреки резервите на Германия по този въпрос. Макрон прикани Германия да работи с Франция за по-голямо европейско единство и да подкрепи предложенията му за реформи.

Страните извън валутния съюз, сред които и България, са резервирани към подобна реформа. Опасенията са, че така ще останат изолирани от по-тясно интегрираните държави от еврозоната.

Френският президент е против разширяването на Евросъюза на този етап. Ускоряването на присъединяването на страните от Западните Балкани пък е сред приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС.

...

*Официален превод на изявлението на Макрон бе изпратен по-късно от посолството на Франция в България.